Tuvalet Kokusu Nasıl Giderilir? – Koku Tespiti

Tuvalet kokusu, lavabo kokusu veya banyo kokusu farklı isimlerle adlandırabiliriz ama kötü koku evin içinde olunca çok rahatsız edici olur. Bu kötü kokuyu gidermek için elimizden gelen her şeyi yaparız. Parfümler sıkarız, bütün banyoyu ve lavaboları çamaşır suyu ile yıkarız ancak bir süre sonra kokunun gitmediğini fark ederiz. Çoğu zaman tuvalet koku giderici kullanılır. Tuvalet koku gidericinin amacı, kullanım sırasında oluşabilecek kokuyu engellemektir. Ancak tuvalet kokusunun nedeni kullanıma bağlı değilse, tuvalet koku giderici hiçbir işe yaramaz. Aynı durum klozet koku gidericiler içinde geçerlidir.

Tuvalet kokusunu engelleyebilmek için öncelikle kokunun kaynağı tespit edilmeli. Gider kokusunun kaynağı bilinmediği sürece “gider kokusu nasıl giderilir?” sorusuna cevap bulamayız.

Tuvalet Kokusu Neden Olur?

  • Klozet veya tuvalet taşının zemin bağlantıları,
  • Havalandırma boşluğundaki pimaş borusu,
  • Havalandırma boşluğundan çatıda çıkan pimaş borusu,
  • Tuvaletin içinde su olmaması,
  • Tuvalet taşının altında “S” şekilli pimaş borusu olmaması,

Yukardaki maddeler tuvalet kokusuna neden olabilecek sorunlardır. Yukardaki sorunlar çözüme kavuşmadığı sürece tuvalet kokusunu engelleyemezsiniz.

Tuvalet Kokusunu Gidermenin Yolları

Klozet Veya Tuvalet Taşı Zemin Bağlantısı

Tuvalet taşı yerine oturtulurken özenli davranılması gerekir. Ancak bazı durumlarda tuvalet taşı yerine tam olarak oturmayabilir. Bu durumda çevresinde boşluk kalır. Bu boşlukların arasından lağım kokusu gelir. İstediğiniz kadar temizlik yapın bu kokuyu engelleyemezsiniz.

Klozet taşı içinde durum aynıdır. Klozet taşının zemine sabitlenmesi için vidaları bulunur. Bu vidalar iyi sıkılmasa zeminle arasında boşluk kalır. Bu boşluklar tuvalet kokusuna sebep olur. Tuvalet taşının veya klozet taşının zemine temas eden yüzeyi düz olmazsa, yine boşluk kalır. Genelde kalitesiz tuvalet taşları veya klozet taşlarında bu durum görünür. Yüzeyi düz olmadığı için banyo zeminine temas eden bazı kısımlarında boşluklar kalır.

Yukardaki sorunlar varsa gider kokusu nasıl giderilir?

ÇÖZÜM:

  • Tuvalet taşlarının zeminle olan bağlantılarını kontrol edin.
  • Eğer boşluk varsa bir tesisatçı çağırıp tamir ettirin.
  • Kendiniz de silikon tabancası yardımı ile bu boşlukları kapatabilirsiniz.
  • Eğer klozet kullanıyorsanız, klozet taşının altındaki bağlantı vidalarını kontrol edin.
  • İyice sıkılmamışlarsa bunları iyice sıkın.
  • Vidaları sıkmanıza rağmen hala boşluk bulunuyorsa,
  • Yine silikon tabancası yardımı ile klozet taşının çevresinde boşluğu silikonla kapatın.

Yukarıda ki işlemler tuvalet taşının veya klozet taşının altından koku gelmesini engelleyecektir. Tabi içerdeki kokunun bir anda gitmesi mümkün değildir. Tuvaletin veya banyonun havalandırma penceresini açıp bir süre beklemeniz gerekir.

Havalandırma Boşluğundaki Pimaş Borusu

Banyo ve tuvaletlerde mutlaka havalandırma penceresi bulunur. Eğer banyonun veya tuvaletin bulunduğu kısım kör cephe ise havalandırma boşluğu bırakılır. Çok katlı binalarda, binanın ana gider hattı havalandırma boşluğundan üst katlara taşınır. Sizin de havalandırma boşluğunuzda pimaş borusu varsa tuvalet kokusu oradan geliyor olabilir.

Havalandırma boşluğundaki pimaş boruları çatlamış olabilir. Pimaş borularının ek yapılan kısımları sağlıklı yapılmamış olabilir ya da ek yerlerinde olması gereken conta takılı değildir. Bütün bunlar pimaş borusunun koku yapmasına neden olur. Pimaş borusunun çatlağı, gözle görülemeyecek kadar kılcal boyutta olsa bile kokuya neden olur.

ÇÖZÜM:

Havalandırma boşluğuna girip kontrol etmeniz gerekir. Pimaş borusunda bir kırık veya çatlak var mı? Kontrol edilmesi gerekir. Eğer pimaş borusunda kırık veya çatlak varsa değiştirilmesi gerekir. Bunu kendiniz yapabilirseniz yapın. Yapamazsanız deneyimli bir tesisatçı çağırın. Pimaş borusunda kılcal boyutta bir çatlak varsa bunu fark etmeniz çok zordur. Bu nedenle tuvalet koku tespiti yaptırmanız gerekir.

Pimaş borularının bağlantılarını kontrol ediniz. Bağlantıların olduğu kısımdaki borular birbirlerine tam olarak oturmuş mu? Eğer oturmamışsa boruları yerine oturtun.

Pimaş borularının ek yerlerinde contalar olur. Contaları kontrol edebilmeniz için bağlantıları ayırıp tek tek bakmanız gerekir. Bu uzun ve yorucu bir iş olacağı için tuvalet koku tespiti yaptırmanız hem zahmetsiz hem de zaman tasarrufu sağlar. Tuvalet koku tespiti sayesinde, pimaş ek yerlerinde contası olmayan kısımlar kendini belli eder.

Bir Ucu Çatıda Olan Pimaş Borusu

Havalandırma boşluklarında pimaş borularının geçtiğini belirtmiştik. Havalandırma boşluğundaki bu pimaş borularının yukardaki ucu çatıya çıkmak zorundadır.

Çatıya çıkan pimaş boruları, çatı seviyesinin yarım metre kadar üstüne çıkmak zorundadır. Sebebi boru içindeki kokunun havaya karışmasını sağlamaktır. Ancak çatı seviyesine eşitse veya çatı seviyesinin altındaysa, rüzgârlı havalarda özellikle de lodoslu havalarda tuvalet kokusuna veya klozet kokusuna neden olur.

Bunların dışında, çatıya çıkan pimaş borusunun ağzı mutlaka açık olmalıdır. Bazı yerlerde çatıdaki pimaş borusunun ağzının kapalı olduğu görülmüştür.

ÇÖZÜM:

Çatıya çıkıp çatı üstüne çıkan pimaş borusunu kontrol ediniz. Eğer çatı seviyesinin altında veya çatı seviyesinde ise yarım metrelik pimaş borusu alarak ek yapınız. Bu sayede rüzgârlı havalarda tuvalet ve klozetinizden koku gelmesini engellemiş olursunuz. Eğer “kendim yapamam” diyorsanız bir tesisatçı çağırıp yaptırabilirsiniz.

Çatıdaki pimaş borusunun ağzı kapalıysa ağzını açın. Ağzı kapalı olan pimaş borusunun çatıya kadar çıkartılmasının bir anlamı yoktur. Çatıya çıkartılmasının nedeni, boru içinde kötü kokunun tuvaletten eve girmesini engellemektir.

Tuvaletin İçinde Su Olmaması

Tuvalet veya klozetin içinde bir miktar su birikir. Bu suyun amacı, lağım kokusunu engellemektir. Su kokuyu engelleme özelliğine sahip olduğu için bu yöntem kullanılır. Eğer içinde su birikintisi yoksa bir kova su döküp suyun birikmesini sağlayın.

Ancak hiçbir şekilde su birikmiyorsa, tuvalet taşının veya klozet taşının altında “S” şeklinde pimaş borusu yok demektir.

Tuvalet Taşının Altında “S” Şekilli Pimaş Borusu Olmaması

Tuvalet taşlarının altında, monte edilmeden önce “S” şeklinde pimaş borusu takılır. Bunun sebebi tuvaletin içinde su birikmesini sağlamaktır. Su birikintisi lağımdan gelen kokuyu engeller. Aynı durum klozet taşları içinde geçerlidir. Ancak “S” şeklindeki pimaş borusu klozet taşlarının içinde olur. Fabrikada imal edilirken “S” şekilli olarak yapılır.

ÇÖZÜM:

  • Tuvaletin içinde su birikmiyorsa eğer tuvalet taşını sökün,
  • Taşı kaldırdıktan sonra nalburdan aldığınız “S” şekilli pimaş borusunu takınız.
  • Daha sonra tuvalet taşını tekrar yerine oturtun.
  • Tuvalet taşının çevresini boşluk kalmayacak şekilde silikonla kapatınız.

Tuvalet taşını sökmek ve yeniden takmak ustalık isteyen bir iştir. Kendi başınıza yapamayacağınız bir durum olduğu için deneyimli tesisatçı çağırarak bu işlemi yaptırmalısınız.

Yukarda yazılanlar tuvalet kokusunu gidermenin yolları arasında yapabileceğiniz çözüm yollarıdır. Ancak hiçbir şekilde tuvalet kokusuna engel olamıyorsanız;

Biz Tuvalet Kokusunu Nasıl Tespit Ediyoruz?

Koku, elle tutulur gözle görünür bir durum değildir. Sadece koku alma duyumuz ile varlığını hissederiz. Durum böyle olunca kaynağını bulmak için ihtimallerle hareket ederiz.

Firmamız koku tespitinde teknolojiden faydalanır. Tuvalet koku tespit cihazı ile görünmeyen kokuyu görünür yapar. Deneyimli personeller sayesinde, koku tespit cihaz ile kokunun nereden geldiği net bir şekilde görülür. Kesinlikle tahmini yöntemlerle veya deneme yanılma yöntemi ile sorununuzu tespit etmeye çalışmaz.

Pimaş borularında görünemeyen kılcal çatlaklardan gelen kokular bile görünür olur. Bu sayede zahmetsizce ve kısa sürede tuvaletten gelen kötü kokunun kaynağını buluyoruz.

Tuvalet kokusunu tespit ettikten sonra, yapılması gereken işlemin bilgisini müşterilerimize sunuyoruz. Müşterinin talep etmesi durumunda, tuvalet kokusuna neden olan sorunu çözüyoruz.

Soru ve görüşler (8)

Tuvalet Kokusu Nasıl Giderilir? – Koku Tespiti hakkında görüşler ve sorular
  • 5 sene önce

    Merhaba tuvalate klozet takıldı. Takıldıktan sonra çok fazla koku gelmeye başladı. Daha önce genel bir koku yoktu sadece çatıdan ara sıra gelen koku vardı. Klozetin arka kısmı açık bundan kaynaklı olabilir mi koku tesbiti için ortalama maliyetler nelerdir

    Yanıtla -
  • 5 sene önce

    Bizim evdeki alaturka tuvalet hiç kullanılmaz. Hep klozeti kullanıyoruz. Alaturka tuvalet hiç kullanılmamasına rağmen çok iğrenç koku geliyor. Tuvaletten gelen kokuyu önlemek için ne yapabilirim?

    Yanıtla -
    1. Alaturka tuvalet hiç kullanılmadığı içinde koku yapabilir. Dikkat ettiyseniz büyün gider borularının giriş kısmında su birikintisi olur. Bu su birikintisi sayesinde tuvalet kokusu engellenir.
      Alaturka tuvalet kokusunu gidermenin yollarından biri de tuvalete su dökmeniz olacaktır. Tuvalet kullanılmadığı için tuvaletin içindeki su buharlaşır ve kaybolur. Bu durumda tuvaletten koku gelmesine sebep olur.

      Yanıtla -
  • 5 sene önce

    Bizim tuvaletten sürekli koku geliyor. Tuvalet kokusunu gidermek için çamaşır suyu ile yıkıyorum ama çamaşır suyunun kokusu geçince yine tuvalletten koku geliyor. Tuvalet kokusu nasıl giderilir lütfen yardım edin.

    Yanıtla -
    1. Tuvaletten gelen koku genelde tuvalet deliğinden, tuvalet taşının çevresinde boşluk olmasından ve havalandırma boşluğundan kaynaklanır. Tuvalet taşının etrafında boşluk varsa silikonla kapatırsanız tuvalet kokusunu önlemek için adım atmış olursunuz. Net cevap verebilmemiz için koku tespiti yaptırmanız gerekir bu sayede tuvalet kokusunun kaynağını belirlemiş oluruz.

      Yanıtla -
  • 5 sene önce

    Alaturka tuvaletten gelen koku yüzünden alaturka tuvalet koku giderici kullandım. Ancak alaturka tuvalet koku gidericinin kokusu ile tuvalet kokusu birleşince daha kötü bir koku oluştu. Tuvalet kokusunu gidermenin yolları nedir acaba

    Yanıtla -
    1. Tuvalet kokusu nasıl giderilir? sorusu çok sık sorulan bir sorudur. Tuvalet kokusunu gidermenin yollarından en etkili olanı şüphesiz kokunun kaynağını tespit edip müdahale etmektir. Alaturka tuvalet koku giderici kullanmak geçici çözüm yollarından biridir.
      Alaturka tuvaletin koku yapmasının sebeplerinden biri havalandırma boşluğunda bulunan ana gider borusundan gelen gider kokusudur. Alaturka tuvalet taşının etrafında açıklık varsa oradan da koku gelir.
      Firmamız tuvaletten gelen kokuyu koku tespit cihazı ile kesin olarak kaynağını belirler ve müdahale eder.

      Yanıtla -
  • 7 sene önce

    merhaba;
    yeni taşındığım daire iki katlı mustakil bir ev ve yeni yapıldı. 1,5 aydan beri oturuyorum ancak birinci ayın sonundan itibaren tuvaletlerden koku gelmeye başladı ama durulacak gibi değil.
    ne yapabiliriz

    Yanıtla -
  • Soru veya görüş bildirin E-posta adresiniz görünmeyecek