Petek Vanaları Nasıl Ayarlanır? (Reglaj Ayarı)

petek_vanalari_nasil_ayarlanir_reglaj_ayari

Petek Vanaları Nasıl Ayarlanır (Reglaj Ayarı Nasıl Yapılır)

Reglaj ayarı, evinizdeki tüm kalorifer peteklerinin aynı düzeyde ısınması sağlamak için radyatör vanasından yapılan ayarlardır. Tüm peteklerinizin eşit miktarda ısınmasını istiyorsanız ve bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız bu yazıyı dikkatlice okumanız gerekmekte.

Öncelikle reglaj ayarı yapmak için biraz vaktinizin olması gerekiyor, zira reglaj ayarını yaptıktan sonra gözlemlemek ve tekrar müdahale etmek gerekebilir. Gelelim reglaj ayarını yapmak için uygulayacağımız adımlara;

Reglaj Ayarı

  • Kombinizin kalorifer peteklerini ısıtmak için açık olduğundan emin olun
  • Tüm kalorifer peteklerinizin alt ve üst vanalarını tamamen açın
  • Kalorifer peteklerinizi en çok ısınandan en az ısınana doğru sıralama yaparak numaralandırın. (Örneğin, 7 adet peteğin olduğunu düşünürsek, 1. sırada en çok ısınan, 7. sırada en az ısınan petek olmalı)
  • En çok ısınan peteğinizin (1. sıradaki peteğin) su giriş vanasını yani üst vanayı tamamen kapatın. Kapatma işlemi saat yönüne çevrilerek yapılır.
  • Kapattığınız vanayı bu kez 1 cm kadar (1 tur değil dikkat edin) çeviriniz yani saat yönünün tersine doğru çevirin.
  • Şimdi en çok ısınan 2. peteğinizin vanasını 2 cm kadar açınız..
  • Bu işlem son peteğe kadar devam etmeli
  • En az ısınan kalorifer peteğinizin su giriş vanası (üst vana) tamamen açık olmalıdır

Bu işlem sonrası 10-15 dakika kadar bekleyerek tekrar kalorifer peteklerinizi kontrol edin. En ince ayarı yapmak için kalorifer peteğinin sıcaklığına göre üst vanaları biraz daha açarak en ince ayarı tutturabilirsiniz.

NOT : Eğer kombinize yakın petekler ısınıyor ancak daha uzaktakiler ısınmıyorsa reglaj ayarı işe yaramaktadır.

Peteklerinizin altı ısınmıyorsa, kalorifer tesisatınızda paslanma ve kireçlenmeden dolayı balçıklanma olmuş demektedir. Bu sebeple petek temizliğini yaptırmalısınız. Firmamız uygun fiyatlar ile petek temizliği yapmaktadır. Petek temizliği fiyatları için sayfamızı ziyaret edin. Petek temizliği fiyatlarını öğrenmek için tıklayın.

Peteklerinizin altı ısınıyor ancak üst kısımları ısınmıyorsa, kalorifer tesisatınızda hava vardır. Peteklerin havası nasıl alınır? yazımızda peteklerin havasını nasıl alacağınızı öğrenebilirsiniz.

Reglaj Ayarı Hangi Vanadan Yapılır? Termostatik Vana Reglaj Ayarı?

Reglaj ayarı sadece normal vanalarda yapılabilmektedir. Termostatik vanalar sizin ayarladığınız ısıya gelmesi durumunda vanayı otomatik olarak ayarlamaktadır. Bu nedenle termostatik vanaların reglaj ayarı yapılmamaktadır.

Kalorifer Peteği Vanası Ne Tarafa Açılır?

Kalorifer peteği vanaları saat yönünün tersine doğru çevrilerek açılır.

Kalorifer Peteği Vanası Ne Tarafa Kapatılır?

Kalorifer peteği vanaları saat yönüne doğru çevrilerek kapatılır.

Termostatik Vana mı? Normal Vana mı?

Termostatik vanaların üzerinde genelde 5 kademe bulunur, bu sizin tercihinize göre ayarlanır. Sizin belirlediğiniz ısıya ulaşınca termostatik vanalar kalorifer peteğinden geçen akışkanı otomatik olarak kesmektedir. Normal vanalara göre fiyat olarak 4-5 kat daha maliyetlidirler.

Soru ve görüşler (75)

Petek Vanaları Nasıl Ayarlanır? (Reglaj Ayarı) hakkında görüşler ve sorular
  • Peteklerin ısısını düşürmeye çalışıyorum fakat en düşük 35 e kadar iniyor havalar da ısındı şimdi peteklerin kapatıp sadece su için açık kalmasını istiyorum ama nasıl yapmam gerek bilmiyorum yardımcı olabilir misiniz

    Yanıtla -
    1. Sadece sıcak su için kombinizi yaz moduna almanız gerekiyor. Kombinizin kullanma klavuzunda, yaz moduna nasıl alınacağınızı gösteren talimatları bulabilirsiniz.

      Yanıtla -
  • 4 sene önce

    Merhaba kombimi yeni açtım bütün peteklerimin vanaları alt üst olmak üzere açık hep açık mi kalmalıdır kısmanın veya kapatmanın maliyet açısından tasarrufu var mıdır?

    Yanıtla -
  • 5 sene önce

    Öğrenci olduğumuz için yattigimiz odalarda gün içinde peteğin yanmasını istemiyoruz o yüzden sabah vanayi kapatıp gece yatmadan önce açıyoruz sürekli böyle yapmak peteğe veya vanaya zarar veririrmi ? Kolay gelsin.

    Yanıtla -
    1. Hayır sürekli olarak peteğin vanasını açıp kapatmanız peteğe zarar vermez. Ancak dairede bulunan bütün peteklerin vanasını kapatıyorsanız ve kombi açık duruyorsa kombiye zarar gelebilir. Kombi pompası zorlanacağı için sorun çıkabilir.

      Yanıtla -
  • 5 sene önce

    peteklerime reglaj ayarı yapıcam fakat vanaların ikiside alt tarafta hangisini kısmalıyım

    Yanıtla -
    1. Nida Hanım;
      Petek vanalarının üstünde kırmızı ve mavi renkte soğuk ve sıcak su vanası olduğunu belirten renkler bulunur. Kırmızı olan su girişidir. Bunu kısarak reglaj ayarı yapabilirsiniz.
      Eğer vanaların üstünde renkler yoksa, peteğe dokunarak daha sıcak olan taraftaki vanayı kısarak reglaj ayarını yine yapabilirsiniz.

      Yanıtla -
  • 5 sene önce

    Şu anda kombimin filtrelerini temizledim şimdide reglaj ayarı yapacam fakat peteklerim termostatik vana peteklerimin üstü ısınıp altı ısınmıyor termostatik vanaya reglaj olmaz diyorsunuz peki o zamam reglajı alt vanalardan yapsam

    Yanıtla -
    1. Reglaj ayarının amacı, peteklerde ideal ısıyı yakalamaktır. Yani kombiye en yakın olan peteğe daha az su alarak boru içindeki basıncı daha az düşmesini sağlayarak en uzaktaki peteğe de suyun basınçlı gitmesini sağlamaktır.
      Eğer peteklerin üstü ısınıyor altı ısınmıyorsa reglaj ayarı ile bu sorunu çözemezsiniz maalesef. Peteklerin altının ısınmıyor olmasının sebebi peteğin içindeki kanalların tıkanmasından kaynaklanır ve bu sorun da ancak petek temizliği yapılarak çözülebilir.
      Peteklerin altı ısınmıyor ile ilgili makalemize göz atmak isterseniz : https://www.tesisatcozumleri.com/kalorifer-peteklerinin-alti-isinmiyor/

      Yanıtla -
  • 5 sene önce

    herkes farklı bir şey anlatıyor, hiç kimse eksiksiz anlatmıyor, elli tane site gezdim ve ben şunu anladım hanımlar beyler: 1-) 3 günden fazla bir süre evden uzaklaşmadıkça kış boyunca kombimizi kapatmıyoruz, evimizde kalmayacaksak, iş için ya da ziyaret için başka bir yerde kalacaksak kombimizi kapatabiliriz. 2-) kış boyunca açık tutacağımız kombimizi 18:00 – 24:00 arası dışında kalan 18 saat boyunca en düşük ayarda çalıştıracağız, hiç kapatmadığımız için bu saatlerde bile üşümeyiz ama 18:00 – 24:00 arası kaç derecede çalıştıracağımızı ince ayarlamalıyız. 3-) sadece belli bir kaloriferi yakıp diğerlerini kapatalım diye asla düşünmüyoruz, sıcak hava hızla soğuk odalara kaçacaktır, tüm kaloriferler yanarkenki parayı öder ama ısınmamış olursunuz. öyle ise tüm kaloriflerleri yakacağız ama hepsinin sıcaklığı aynı olmak zorunda değil, istemediğiniz kaloriferleri tamamen kapatmak yerine kısacağız. 4-) tüm kaloriferlerdeki alt vanaları sonuna kadar açıyoruz, sonra en yakın kaloriferden başlayarak üst vanasını 1 cm açıyoruz, en uzaktaki kalorifere doğru gittikçe en üst vanaları 1’er cm daha fazla açıyoruz. kapatmak istediğimiz ama yanlış olacağı için kapatmayıp kısacağımız kaloriferleri ise en yakın kaloriferle aynı yani sadece 1 cm açabiliriz… KONU BUNDAN İBARET SANIYORUM, YANILDIĞIM NOKTAYI DÜZELTİRSENİZ HERKES KISA VE ÖZ TÜM KONUYU ANLAMIŞ OLACAKTIR, SORULAR KESİLECEKTİR… bir de gözünüzü seveyim kalorifere petek demeyin, petek kaloriferin sadece bir diliminin adı değil midir? kalorifer peteği diye geçer, kalorifer ya da radyatör denir, petek değil…

    Yanıtla -
  • 5 sene önce

    İyi akşamlar
    Size zahmet benimde bir sorum olacak , kiracı bulunduğum daire de petek vanaları aşağıda yani biri sağ aşağı biri sol aşağıda yukarıdaki resimdeki petek gibi değil vanalar, bu yatay aşağıda benim sorumda nasıl ayar yapayım hangisi kapatmam lazım bilmiyorum. tşk ler

    Yanıtla -
    1. Peteklerde reglaj ayarı için sıcak su giriş vanasında ayarlama yapılması idealdir. Ancak siz vanalardan hangisinin su girişi hangisinin su çıkışı olduğunu bilmiyorsanız, fark etmez. Herhangi bir vanadan da reglaj ayarı yapabilirsiniz.

      Yanıtla -
  • 5 sene önce

    Banyodaki petegin iki vanasida altta ve yan yana acaba hangisi sicak su girişi

    Yanıtla -
    1. Bu tür petek bağlantılarda, deneme yanılma yöntemi ile sıcak su vanasını belirleyebilirsiniz. Bazı yerlerde vananın üstünde kırmızı yada mavi renk olur, kırmızı renk sıcak su giriş vanası olur.

      Yanıtla -
  • 6 sene önce

    Merhaba benim sorum şu bugün açtık petekleri salonun peteğinden su sesi geliyor şırıl şırıl hava yapmıştır dediler aldım kesilmedi ses alt vanayı kapatıp al tıs sesini duyana kadar dediler onuda yaptım ama ses hala var neden acaba

    Yanıtla -
    1. Peteklerden gelen su sesi her zaman mı geliyor yoksa ilk başlarda geliyor sonradan ses kesiliyor mu?
      Daha detaylı bilgi verirseniz yardımcı olabiliriz.
      İlk başlarda ses gelmesi normaldir. Çünkü peteklerin için boşluk vardır ve ilk su girdiğinde ses gelmesi normaldir.
      Ancak ses sürekli geliyorsa, peteklerin içindeki kanalların birinde veya bir kaçında tıkanıklık söz konusu olabilir. Tıkanıklık meydana geldiğinde, peteğin içindeki kanalın çapını daralttığı için su bu bölgeden geçerken ses yapar.
      Bunun için petek temizliği yaptırmanız gerekir. Petek temizliği ile kalorifer borularında veya peteklerde bulunan bütün tortular temizlenir tıkanıklıklar açılır.

      Yanıtla -
  • 6 sene önce

    Merhaba, peteklerimiz yeni takıldığı için bir sorum olacaktı. Peteklerin üst vanaları numaralı yani termostatik. Peki alt vanalar nasıl olmalı hepsi açık mı yoksa kullanmadığımız odaları alt ve üstten kısmalı mıyız?

    Yanıtla -
  • 6 sene önce

    Peki çıkış vanası ne şekilde olmalıdır. Tam açık mı tam kapalımı yoksa oda 1 cm açık mı kalmalı. Yanıtlarsanız sevinirim. Alttaki vanadan bahsediyorum..

    Yanıtla -
  • 6 sene önce

    Merhabalar benim petek vanalarimin ikiside alt tarafta açmak için hangisini hangi yöne dogru çevirmem gerek .ikisinide saat yönunun tersinemi çevirmem gerek.

    Yanıtla -
    1. Doğrudur samet bey saat yönününün tersine çevirerek petek vanalarını açabilirsiniz, size önerimiz kombiye yakın olan peteklerin vanaları bir daha kısık tutarsanız, kullanmadığınız petekleri kapatırsanız diğer uzak olan peteklare daha fazla ısı gidecektir

      Yanıtla -
  • Merhaba, peteklerin bazılarını kapatınca diğer peteklere su geçişï nasıl oluyor? Suyun dolaşması için hepsi açık olması gerekmiyor mu?

    Yanıtla -
    1. Merhaba,
      kalorifer sistemi gidiş ve dönüş olarak çift boru çalışır, kombiden çıkan sıcak su peteğe girer çıktıktan sonra diğer peteğe gitmez dönüş borusundan kombiye geri döner, bu sebepten her hangi bir peteği kapattığınızda diğer petekler daha fazla ısınarak devam eder

      Yanıtla -
  • 6 sene önce

    Merhaba peteklerin üst vanası tam açık alt vanaların yarim olması daha iyi ısınmayı sağlar diyenler var doğrumu yoksa her ikiside tam açıkmı olmali

    Yanıtla -
  • 6 sene önce

    Kollektör ayarı hakkında bilgi verebilir misiniz? 5 adet kırmızı 5 adet mavi vana var peteklerin verimli ısınması için nasıl ayar yapmalıyım?

    Yanıtla -
  • 6 sene önce

    yeni tasindigimiz evin peteklerinde vana yok kombiyi aciyorum ama bir turlu petekler ısınmıyor. Anlayamadim . Yardimci olurmusunuz.

    Yanıtla -
  • 6 sene önce

    Merhaba bisey sormak istiyorum dogalgazi yaptırali 2ay oldu dün suyun olduğu kombiye bagli olan boruda cizirtilar gelmeye basladi servisi aradim kombiden degildir tesisati yapanlari arayin yoksa ucret verirsiniz dedi kombi devreye girince cizirtili ses kesiliyo devreden cikinca tekrar basliyo bu bana sıkıntı yaparmi neden böyle oluyor birde ben kombinin ayariyla cok oynuyorum camlari açınca kisiyorul yada kapatiyorum faturaya cok yansirmi simdiden ts ederim

    Yanıtla -
    1. Sayın Firdevs merhaba,
      boru ve peteklerden ses geliyorsa boru içersinde hava olmalı

      Yanıtla -
  • 6 sene önce

    Mrh usta ben doğal gaz yeni bağlanttim ilk kombiyimi acam peteklerimi acil yardım lütfen

    Yanıtla -
    1. Peteklerin açık olması gerekmekte, ardından kombiyi çalıştırabilirsiniz.

      Yanıtla -
  • 7 sene önce

    Ustam kolay gelsin bi mutahit arkadasimdan 6 adet 200 cm lik petek geldi bunlari en buyuk odasi 25 mt en ufagi 12mt kare olan 4+1evime taktirmayi düşünüyorum yeni dogalgaz dosenecek de artisi eksisi ne olur bana bi yardimci olurmusunuz hic olnazsa yeni petek almaktansa bunlarla isimi cozebilirmiyim

    Yanıtla -
  • 7 sene önce

    Kolay gelsin.
    Merkezi sistemle ısınan binada oturuyorum. evi uzun süre kullanmayacağım ( iki yıl) Güvenlik açısından ( Peteklerde patlama, su kaçırma vb durum olursa müdahale edecek kimse olmayacak ) peteklerin vanasını kapatmalı mıyım. yanıtlarsanız sevinirim.
    Selamlar

    Yanıtla -
  • merhaba ben dürt petek yakıyorum 30 derecede ama evim ısınamıyor ve her ay 450 tl faturam geliyor deni anlayamadım yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler

    Yanıtla -
  • 7 sene önce

    Dubleks evde buyuk tek petek açmanın zarari varmidir

    Yanıtla -
    1. 7 sene önce

      Tek petek açmayı tavsiye etmiyoruz, kombi devir daim pompa debisine göre değişiklik göstermekte olup en az 2 petek açılmalı

      Yanıtla -
  • 7 sene önce

    Ben dubleks evde oturuyorum. Kombinin kılavuzunda 0.6 ile 1.5 bar arasında su dolumu yapınız diyor fakat kombi petekleri pek ısıtamıyor. Evime gelen bir kombici arkadaş 2 bara kadar doldur yoksa verim alamazsın demişti. Aklım karıştı acaba ne kadar haklı, eğer bu kadar su doldurursam kombiye zararı veya tesisatta bir yararını görebilirmiyim?

    Yanıtla -
    1. 7 sene önce

      Tüm kombiler 0.9 bar’ın altına düştüğünde arızaya geçer ve 1.0 barı geçtiğinde tekrar devreye girer kombinin bar göstergesi standart olarak 1.5 ile 2.0 arası olmalıdır 3.0 kadar yükseltirseniz emniyet ventili adı verilen tahliye musluğundan su atar 2.0 geçirmemelisiniz

      Yanıtla -
  • 7 sene önce

    İyi akşamlar termostatik vanalı peteklerde dönüş hattı tamamen açık mı olmalı teşekkür ederim.

    Yanıtla -
    1. evet mehmet bey alt vanalar tamamen açık olmalı

      Yanıtla -
  • 7 sene önce

    Merhaba. 10 yıldır katı yakıt (40.000) kat kaloriferi kullanmaktayım tek katlı müstakil 200 metre kare evim var 12 metre radyatör bulunuyordu ısınamadığım için bugün 6 metre fazladan radyatör eklettim ustalar ayar yapmadı
    evdeki sistem 2 yönlü 1 taraf güney 1 taraf kuzey yönüne giden 2 hat buluyor reglaj ayarını güneyden yaptım 9 adet peteğin ısı ayarını yaptım ama kuzey hatıında 5 adet petek var bastaki 2 petek ısınıyor ama ayar yapmama ragmen 3 petege ısı iletilemiyor problem pompada olabilirmi (pompa 3. devirde 102w ) yardımcı olursanız sevinirim Teşekkürler.

    Yanıtla -
  • 7 sene önce

    Merhabalar, vanayı kısınca gelen ses normal mi? Birde kombi çalışıyoken işte olduğum için bütün petekleri alt üst kapatıyorum zararı var mıdır? Teşekkürler

    Yanıtla -
  • 7 sene önce

    Dairemizde 7 adet toplam 10 metre uzunluğunda,hepsi termostatli vana vardır.gunduzleri bazi odaları kapatiyoruz.oturduğum oda acik kaliyor aksam diger diger odalerida açıyoruz.enerji tasarufu yönünden tum oda petklerinin açik olmasi mi tasarufludur yoksa yukarda kullandıgim sekildedi.yoğuşmali 2400 kombi kullanıyorum

    Yanıtla -
  • 7 sene önce

    Merhaba,
    Ben Buderus GB012 kullanıyorum ancak 50℃’de çalıştırmama rağmen bu çalıştırma sıcaklığını verim alamıyorum, petekler ılık oluyor. Kullandığım petekleri estetik olsun diye ince olan tipten seçmiştim.
    Sebebi ne olabilir.
    Servis tesisatçıya topu atıyor; tesisatçı servise.
    Çıldırmak işten bile değil.
    Lütfen bana bir yol gösterin

    Yanıtla -
  • 7 sene önce

    Merhaba 2 hafta önce vaillant 286/5-3 bağlattırdım. toplam 8 petek var. yaklaşık 12mtül. ev dubleks.
    6 tanesinde termostatik vana var. termostatik van olmayanlar ateş gibi(ilk petek olmamalarına rağmen). ama özellikle salon hep buz gibi. bir önceki peteği komple kapattığımda salon ısınıyor ama 20 dk. sonra yine soğumaya başlıyor. bütün vanaları kısıp saolonu açıyorum yine fayda yok. firma müteahhitin yapmış olduğu tesisata sebep buluyor. 32lik yerine 20lik çekmiş diyor. koombi 70 derecede çalışıyor. 10 günde 164m3 gaz tükettim yaklaşık 230 tl yapıyor. ama ben ısınamıyorum. bütün termostatik vanaları iptal edip reglaj mı yapmalıyım?
    şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla -
  • 7 sene önce

    Merhaba kolay gelsin kombiye yakın olan petekler çok ısınırken en uzak olan az ısınıyor. Yakın olan peteklerin vanasını kısıyorum ama ısı hep aynı. Peteğin sağ tarafında ve sol tarafında vanalar var. Sağ taraftaki mi su sol taraftaki mi bunu bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

    Yanıtla -
    1. 7 sene önce

      buse hanım merhaba, vananın sağda veya solda olmasının bir önemi yok hangisinden isterseniz ayar yapabilirsiniz, ayar yaptığınız vanayı tamamen kapatıp çok az açmalısınız

      Yanıtla -
  • 7 sene önce

    Merhaba
    Reglaj ayarı yaparken alt vanaların durumu ne olmalıdır? Tamamen açık mı yoksa üst vanayla aynı seviyede mi? Teşekkkür ederim

    Yanıtla -
    1. Alt vanalar tamamen açık olmalı, tüm ayarlar üst vanadan yani su giriş vanasından yapılmalı.

      Yanıtla -
      1. 7 sene önce

        Selamlar.
        Bazı sitwlerde reglaj ayarının alt vanadan yani dönüş vanasından yapılması gerektiği yazıyor. Bende denedim alttan kısıldığında oda termostatı kombiyi kapattığında peteklerin sıcak kalma süresi uzuyor ve önemli sürede soğumuyor ki kombi tekrar ısıtmaya başladığı zamana kadar.
        Sizin fikriniz nedir bu durumda. Birde bu reglaj ayarı kombinin pompasına zarar verirmi
        İlginize şimdiden teşekkür ederim

        Yanıtla -
  • 7 sene önce

    Mobil sistem kombili peteklerde alt vana ayarı nasıl olmalı?
    Petek temizliği yaptırdık, filtre temizlendi, hava basıncı 1,35 olduğunu söyledi fakat üst taraflar sıcak, alt taraflar soğuk…
    Bunu çözmek için altlı üstlü vanaların reglaj ayarını oynadı sanırım şuan tamamen bozuldu…
    Üst taraflar açık, hemen altında alyan ile oynadığı ayarda problem var.
    Ne yapmam gerekiyor alyan ile yeniden nasıl yapabilirim…
    Teşekkürler

    Yanıtla -
    1. 7 sene önce

      yukarıda bahsettiğimiz gibi ayar yapabilirsiniz alyanlı olması bişey değiştirmez petek dizilimine göre reglaj ayarını yapmalısınız.

      Yanıtla -
      1. 7 sene önce

        Eski kalorifer ne tarafa acılır daha daha sıcak olması için

        Yanıtla -
  • 7 sene önce

    Evimde 3 tane petek acıkonlar guzelce yanıo.. Sorum su dorduncu olan banyo peteginin vanasını cok cok az acsam bir tur bile degil bu kombiye zarar verir mi?

    Yanıtla -
    1. Hayır, kombiye herhangi bir zarar verme durumu olmaz.

      Yanıtla -
  • 7 sene önce

    merhaba yazınızı cok beğendim öncelikle belirtmek istedim . dediğiniz gibi en cok ısınan petekten soguk olan peteğe dogru üst vanalardan kıstım ,ilk basta ısınmayan peteklerim ısınmaya başladı ve dedim oldu ve o şekillde bıraktık 1 – 2 saat sonra farkettimki (kombi mutfakta evimde amerikan mutfak ) kombi çalışmıyor evin içi sogudu dereceyi 22-23-24 e kadar cıkardım halen calışmadı sonra dedim olmayacak böyle actım yeniden petek vanalarını dk olmadı kombi hemen calıştı. ben bir türlü yapamadım bu reglajı kombidemi sorun anlamadım gitti tsk şimdiden( kombim bosch condence 2000 yoğuşmalı-5 petek 1 havlu pan 90 m2 )

    Yanıtla -
    1. Vanaları belirtilenden biraz daha fazla açarak tekrar deneyin.

      Yanıtla -
  • 7 sene önce

    Merhaba ;

    Gündüzleri işte olduğumdan bütün petekleri kapatıyorum. Akşam eve geldiğimde sadece yatak odası ve oturma odasını açıyorum. Bütün peteklerin alt ve üst vanaları kapalı sadece yatak odası ve oturma odasının alt ve üst vanaları açık. Ev dubleks olduğundan bütün petekleri açmak istemiyorum ısıtmak büyük problem ev çok geniş. Gündüzleri evde olmadığımızdan akşam açıp sabah kapatıyoruz. Yatak odası üst katta kombiye en uzak olan oda 2 adet küçük petek var sadece 1’ini açıyorum sabaha kadar açık bırakıyorum pek de ısınamıyorum açıkçası. Şimdi ;

    – Yatak odasında ki diğer küçük peteği de açsam tüketim ne kadar artar ve ne yapmalıyım ?
    – Diğer odaların alt ve üst vanalarını kapattım. Acaba alt vanaları açık mı durmalı ?
    -Sadece akşamları kullandığımızdan yatak ve oturma odası için genel olarak tavsiyeleriniz nelerdir ? Teşekkürler.

    Yanıtla -
    1. Merhaba,

      Maliyet hesabını yapabilmek için birçok faktörü göz önüne almak gerekir. Bulunduğunuz mekanın ısı kaybı, yaşadığınız bölge (Akdeniz, Ege gibi) ve kaloriferlerin odalara göre boyutlarının yeterli olup olmadığı bilinmeli. Isı yalıtımı yeterli değilse sürekli ısı kaybınız olacaktır ve kombiniz ısıyı dengelemek için sık sık çalışacaktır.

      Odalarınızdan sadece bir tanesinin peteğini açıp, diğerlerini kapatırsanız; sıcak olan odadan diğer soğuk olan odalara da ısı transferi gerçekleşecektir. Bu durumda ısıtmaya çalıştığınız odadan hem dış mekana hem de iç mekandaki soğuk odalara ısı transferi olacaktır. Bu da ısınmanızı zorlaştıracaktır.

      Isınmasını istemediğiniz odaların sadece üst vanalarını veya hem üst hem de alt vanalarını kapatabilirsiniz. Her peteğin su giriş ve çıkış vanaları sadece kendini ilgilendirir.

      Yanıtla -
  • 7 sene önce

    Mehmet bey merhaba yatak odası oturma odası ve mutfağı yakyrm ama bı turlu petek arayırnı yapamdm otrdgm odanın sıcak dıger tarflarn daha az yanması icin petek ten nasl ayar yapmam lazım cvbnz ıcın Şimdiden teşekkür ederim

    Yanıtla -
  • 7 sene önce

    Merhaba biz Yen’i kömürlü kalorifer kullanmaya başladık tek daire fakat vana ayarlarıyla oynanmış hepsini Sonuna kadar açtım ama Petek ısısı eskisi gibi değil ana giriş olan peteğin alt vanası sonuna kadar açarken ses çıkıyor hiçbir fikrim olmadı için tedirgin oldum alt vanaların hepsi sonuna kadar açık mı olmalı

    Yanıtla -
  • 7 sene önce

    Vallahi allah razı olsun diyorum. Yarım saatte inanılmaz fark etti, hiç beklemiyordum bu kadar etkili olmasını. Teşekkürler

    Yanıtla -
  • 7 sene önce

    Merhabalar.
    Yazınızı okudum faydalı ancak benim evim 1 +1 diğer yattığım odada ve wc de petek var ben salondakını açıyorum kombi demırdokum neva 24 hk sıcaklık ayarı 50 de petegın alttaki vanası sonuna kadar açık fakat üstteki vana nasıl olmalı tek petekde tam kısıyım mi yoksa tam açıyım mi bilemedim hangisi daha çok sıcaklıkta dahaazmalıyet olur
    Cevap verırısenız sevinirim teşekkürler şimdiden

    Yanıtla -
    1. Tek petek için reglaj ayarı yapılmamaktadır. Ayrıca petek vanalarını kısarak maliyeti düşüremezsiniz.

      Yanıtla -
  • 7 sene önce

    Benim peteklerin vanası altta iki tane hangisi acaba ? Yardım

    Yanıtla -
    1. Su giriş vanasından ayarı yapmalısınız.

      Yanıtla -
  • 7 sene önce

    Uyuduğum odanın peteği büyük olduğu için çok ısınıyor oda sıcaklığının düşmesi için bireysel petek ayarı yapılabilirmi vanadan kısınca sıcaklık düşer mi? Teşekkürler

    Yanıtla -
    1. Petek vanalarını kısarak ısıyı azaltabilirsiniz. Herhangi bir sorun olmayacaktır.

      Yanıtla -
  • 7 sene önce

    Merhaba,bazı peteklerin her iki vanası aşağıda,bu durumda reglaj ayarı hangi vanadan yapılacak?Şimdiden teşekkürler

    Yanıtla -
  • 7 sene önce

    Merhaba, alt vanalar sürekli olarak tamamen açık bir şekilde mi kalacak? Şimdiden çok teşekkürler.

    Yanıtla -
    1. Evet reglaj ayarı için alt vanalar açık kalmalı.

      Yanıtla -
  • 7 sene önce

    Valla bi duamı aldın güzel paylaşım

    Yanıtla -
  • 8 sene önce

    Reglaj ayarı yapıldıktan sonra tüm peteklerin vanaları yani idil denge sağlandıktan sonra radyatörlerin vanası eski konumuna getirilip tamamen açık sekildemi devam edecek yoksa reglajdaki kisilmadami sürekli kalacak teşekkürler

    Yanıtla -
    1. Merhaba Aydın Bey,

      Reglaj ayarı yapıldıktan sonra, yapılan ayarlar olduğu gibi kalmalı.

      Yanıtla -
      1. 6 sene önce

        Emel hanımın dediği gibi yarar sağlıyor gibi. Yada ustam alt dönüş vanasını sadece 1 yada 2 tur tam kapalı modundan açmak aynı zamandada üst giriş vanasınada reglaj ayarı yapmaya ne diyorsunuz. Çünkü en son peteğimize gelene kadar soğukluk hissediyoruz. Teşekkürler

        Yanıtla -
        1. üst vana genelde çok kurcalananacağı için reglaj ayarı bozulacaktır sadece alt vanadan ayar yapmanız yeterleri olacaktır

          Yanıtla -
  • 8 sene önce

    internetten reglaj ayarı nasıl yapılır diye çok aradım açıkçası reglaj ayarı ile ısınma probleminin gideceğini düşünmüyordum, gayet net anlatılmış evimizdeki peteklere uyguladık çok iyi oldu. eğer evinizin bazı radyatörleri ısınıp bazıları ısınmıyorsa mutlaka reglaj ayarı yapmanızı öneririm.

    Yanıtla -
  • Soru veya görüş bildirin E-posta adresiniz görünmeyecek