Kombi Basıncı Neden Düşer?

Kombiler konforlu yaşamın birer parçasıdır. Konforlu yaşamın sürdürülebilirliği kombilerin düzenli bakımlarına bağlıdır. Bakımların ihmal edilmesi, konforlu yaşamımızı sekteye uğratabilir.

Kombinin Suyu Neden Azalır?

Kombilerin çalışması; su, doğalgaz, elektrik üçlüsüne bağlıdır. Elektrik ve doğalgaz arka planda çalıştığı için sorun çıkarmaları çok nadir rastlanan durumdur. Ancak bu durum kombi suyu için geçerli değildir. Kombi çalıştığı süre boyunca suyu peteklere gönderir ve geri çeker. Tesisat sisteminde veya peteklerde bir sorun olduğunda sıkıntılar kendini göstermeye başlar. “kombinin suyu neden azalır?” diye sormaya başlarız. Kombi basıncı neden düşer, bunu ele alalım.

Belli Zamanlarda Kombi Basıncı Neden Düşer?

Kombi basıncı belli zamanlarda düşmesi olağan bir durumdur. Bu süre 2-3 ay gibi bir süre ve 0,5 bar gibi bir değerde olursa normaldir. Bu durum tesisat sistemi içindeki suyun buharlaşmasından meydana geliyordur. Kombi altındaki su takviye vanasını açarak su ilave edebilirsiniz.

Sürekli olarak kombi basıncı düşüyorsa bu normal bir durum değildir.

Kombi Su Eksiltmesinin Nedenleri

  • Kalorifer tesisatında su kaçağı olması,
  • Genleşme tankının arızalı olması,
  • Bar göstergesinin arızalı olması,

Yukarıdaki sorunlardan biri mevcutsa kombi sürekli su eksiltir. Kombi sürekli su eksiltmesi, kombi üstünde bulunan basınç göstergesinden belli olur.

Kalorifer tesisatında su kaçağı olması.

Kalorifer tesisatı sayesinde bütün kışı sıcak geçiririz. Kalorifer tesisatı içindeki sıcak su her defasında bütün petekleri dolaşarak, ısıyı peteklere aktarır. Ancak bazı durumlarda tesisat borularındaki bir arıza sonucu su borulardan dışarı çıkar.

Kalorifer tesisatı kaçağı, temiz su kaçağı gibi kendini hemen belli etmez. Bunun nedeni su miktarının az olması ve basıncın düşük olmasıdır. Kombi su basıncını, kombideki bar göstergesinin düşmesinden anlarız.

Kombi Su Basıncı Düşünce Ne Yapmalı?

Bu durum bir tesisat sorunudur. Kaçağın olduğu yerin tespit edilmesi gerekir. Eski dönemlerde olsa, kaçağın yerini bulmak için bütün ev inşaat alanına çevrilirdi. Neyse ki günümüzdeki teknoloji sayesinde böyle kaygıya kapılmamıza gerek yoktur. Firmamız, kalorifer tesisatı kaçaklarını tespit etmek için termal kamera kullanır. Termal kamera ile şap altından geçen tesisat boruları kontrol edilir. Termal kamera sayesinde, kalorifer tesisatındaki su kaçaklarını tespit aşamasında, hiç bir yere zarar verilmez. Kalorifer tesisatındaki kaçak tespit edildikten sonra, bölgesel tamirat yapılarak, oluşabilecek kırma işlemi minimum seviyeye indirilir. Yılların deneyimi ve uzman kadrosu ile müşteri memnuniyetini ön planda tutan firmamızı arayarak servis kaydı oluşturabilirsiniz.

Genleşme Tankının Arızalı Olması

Her kombide genleşme tankı bulunur. Fizik kurallarına göre, su ısınınca basıncı artar. Kombilerdeki sıcak su içinde bu kural geçerlidir. Sıcak suyun basıncının artmasını genleşme tankı engeller. Genleşme tankı olmasaydı, petekler ısındığında kombinin bar göstergesi yükselirdi, soğuduğu zamanda düşerdi.

Kombi su eksiltme nedenlerinden biride genleşme tankında meydana gelen bir arıza olabilir. Kombi çalışırken basınç yükseliyorsa, kapalı olduğunda da basınç düşüyorsa genleşme tankındaki bir arızadan kaynaklanan bir durumdur.

Teknik servisi çağırarak genleşme tankını kontrol etmelerini isteyebilirsiniz. Genleşme tankının tamir edilmesinden sonra bu sorun düzelecektir.

Bar Göstergesinin Arızalı Olması

Bar göstergesi; kalorifer tesisatı içindeki suyun basıncını gösteren, analog veya dijital sayaçlardır. Bazen kombi su eksiltmesi olarak görünen ancak, bar göstergesinin bozuk olmasından kaynaklanan durumlar oluşabilir. Bu durumda yapmanız gereken, teknik servisi çağırıp bar göstergesinin tamir edilmesini sağlamanızdır.

Kombi Basıncının Yükselmesi

Kombi basıncı ile ilgili olarak en sık karşılaşılan durumlardan biri kombinin su eksiltmesidir. Ancak bazı istisnai durumlarda kombi basıncının yükselmesi söz konusu olabilir. Pek sık karşılaşılmayan bu durumun nedeni genelde kombi su takviye vanasının arızalı olmasından kaynaklanır. Musluk arızalı olduğu için, kapalı olduğunu sandığınız takviye musluğu kombiye su vermeye devam eder. Kombi yetkili servisini çağırarak musluğu tamir ettirebilirsiniz.

Kombi Basıncı Düşerse Ne Olur?

“Kombi su basıncı neden düşüyor?” sorusunun cevabını verdikten sonra, “kombinin su basıncı düşerse ne olur?” sorunu cevaplayalım. Hepimizin bildiği gibi kombiler elektronik cihazlardır. Elektronik cihazlar oldukları için olabilecek aksaklıklara karşı güvenlik tedbirleri alınmıştır.

Kombi basıncının düşmesi durumunda kombi arıza kodu verir. Kombi arıza kodu verdikten sonra çalışmayı durdurur. Kombinin su basıncının düştüğünü fark etmezseniz bile, arıza kodu sayesinde bir sorun çıkmaz.

Bu durumda, kombi su takviye vanasını açarak kombiye su vermelisiniz. Bar göstergesi 1,5 – 2 bar arasına geldikten sonra vanayı kapatıp kombiyi tekrar çalıştırabilirsiniz.

Kombi Basıncı Yükselirse Ne Olur?

Kombi basıncının yükselmesi sizi korkutmasın. Kombi imalatçıları bu sorunun meydana gelmesi durumunda gerekli güvenlik tedbirlerini almışlardır.

Kombi basıncı belli bir seviyeye kadar yükseldikten sonra, kombi altında bulunan su tahliye hortumu fazla suyu tahliye eder. Tahliye hortumu sayesinde, kalorifer tesisatı yüksek basınçtan dolayı meydana gelebilecek olumsuzluklardan etkilenmez.

Kombi bakımını her yıl eylül – ekim ayında yaptırmalısınız. Böylece kombinizin ömrünü uzatmış olursunuz.

Biz Kalorifer Tesisat Kaçaklarını Nasıl Buluyoruz?

Firmamız tesisat kaçakları konusunda yılların deneyimine sahiptir. Uzman ekiplerle, teknolojik cihazlar yardımı ile evinize veya iş yerinize zarar vermeyecek bir şekilde kalorifer tesisat kaçaklarını tespit edip, onarıyoruz. Peki, kırmadan bu işlemi nasıl yapıyoruz?

  • Termal kamera ile kalorifer tesisatındaki kaçağın yeri belirlenir.
  • Tesisat borusunun içine özel bir kimyasal gönderilir.
  • Kimyasal bütün tesisat sistemini gezer.
  • Tesisat sisteminde bulunan bütün kaçakları kapatır.
  • Tekrar termal kamera ile kontrol yapılır.

Yaptığımız işlem süreci boyunca evin veya iş yerinin hiçbir yerini kırmıyoruz. Özel kimyasal sayesinde tadilat gerektirmeden onarım gerçekleşir. Böylece hem ekonomik hem de kısa sürede sorununuz çözülmüş olur. Konu hakkında detaylı bilgi almak için firmamızı arayabilirsiniz.

Soru ve görüşler (11)

Kombi Basıncı Neden Düşer? hakkında görüşler ve sorular
  • 1 sene önce

    Kombi Daha Önce Su Basıncı Sabitti Ben Su Bastım Ve Ondan Sonra Bar Sürekli Düşmeye Bakıldı 2 Yıl Önce Bakımı Yapıldı Geçen Isınmayan Petek Varmı Ben Vanasını Söktüm Suyu Yeniden Bağladım Ondan Sonra Bar Düşmeye Başladı

    Yanıtla -
    1. Basınç değişikliği nedeni ile kalorifer borusunda su kaçağı meydana gelmiş olabilir. Kombi servisleri bu sorun ile genelde ilgilenmez ilgilense de yüksek servis ücretine rağmen deneme yanılma yöntemi ile çözüm ararlar yüksek maliyete rağmen çözüm bulamayabilirler. Kalorifer tesisatındaki su kaçağı tespiti için firmamız cihaz ile %100 doğrulukta tespit sağlamakta kalorifer tesisatının da kaçak var mı yok mu var ise yeri neresi tespit edilir ve tamiratı için ilaçlı yada lokal kırımlı tadilat işlemi yapılır. Kalorifer tesisatlarında farklı borular ve ısıtma sistemi kullanılır her sistem için farklı su kaçağı tespit cihazı gerekebilir akustik dinleme termal kamera ile görüntüleme ve basınç ölçümü cihazları gibi firmamız bu ekipmanların tamamına sahiptir.

      Yanıtla -
  • 2 sene önce

    Merhaba sayın yetkili;kombim kapalıyken bar düşürüyor.Bunun sebebi nedir.1,5 ay önce genleşme tankım,eşanjör ve 3 yollu vanam yenisiyle değiştirildi.Marka ECA confeo plus.Bu konuda yardımcı olursanız çok memnun olurum.iyi günler…

    Yanıtla -
    1. Basınç tamamen sıfırlanıyorsa kalorifer tesisatında kaçak olduğu düşünülür.

      Yanıtla -
  • 2 sene önce

    Kombideki basınç gün içinde bir kaç kez düşüyor. Ne yapmalıyım?

    Yanıtla -
    1. Öncelikle kombinizin genleşme tankını kontrol ettirmelisiniz. Eğer genleşme tankında problem yok ise; yüksek ihtimalle kalorifer tesisatında kaçak vardır. Firmamız, kaçağın noktasını tespit ederek onarımını yapabilir. Firmamızı arayarak destek alabilirsiniz.

      Yanıtla -
  • 5 sene önce

    Merhaba kombinin basıncı düştüğünde basınç musluğundan basıncı yükselttik fakat iki gün sonra tekrar düştü yükselttiğimizde musluk tam sıkılmamış sanırım kendi kendine basınç artmış ve sıcak su borusundan su sıçramaya başladı fazla suyu aldık bar göstergesi 1.5 du su sızıntısı durdu ama kendi kendine tekrar basınç düşüyor ne yapmalıyız

    Yanıtla -
  • 5 sene önce

    Merhaba 3 hafta önce buderrus marka kombi taktirdim şu basınç gostergesi 2 bardan 1.5 bara düştü servisi aradım yeni takılan petek ve kombilerde normaldir dediler. Ne kendi dairemizde nede alt dairede herangi su kaçak belirtisi yok sizce bu normalmi bilgilendirirseniz sevinirim

    Yanıtla -
  • 5 sene önce

    İyi günler,

    Kombimin barı kombiyi kapatınca sıfıra düşüyor kombiyi açınca yükseliyor bu durum normal mi acaba?

    Yanıtla -
  • 5 sene önce

    Ariston flaşa kombi bar 0 su takviye vanası dönmüyor ama kombi çalışıyor sıcak ve kalorifer çalışıyor .böyle devam etse sikinti olurmu

    Yanıtla -
    1. Normalde kombilerde basınç belli bir seviyenin altında düştüğünde kombi ekranında hata kodu belirir ve kombi çalışmayı durdurur.
      Ancak siz kombinin basıncı sıfırda ve kombinin çalıştığını söylüyorsunuz bu durumda kombi basınç göstergesi arızalı olabilir. Bunun için kombi servisi ile görüşebilirsiniz.

      Yanıtla -

    Soru veya görüş bildirin E-posta adresiniz görünmeyecek