Basınç Düşürücü Vana Ayarı ve Montajı

Günümüzde halen pek yaygın olarak kullanılmamakla birlikte, basınç düşürücü vanaların montajının ve basınç ayarının nasıl yapıldığı konusunda bilinçli değiliz. Genellikle su borularında yüksek basınç olduğu anda boru patlakları oluşabilir. Su borularındaki hasarlar her ne kadar tamamen su basıncı tarafından olmasa da, işçilik ve malzeme kalitesi de su borusu patlaklarına neden olabiliyor.

Basınç Düşürücü Vana Montajı

Öncelikle bu işlem için montaj için gerekli aletlerinizin olması gerekmekte. Eğer ne yaptığınızı bilmiyorsanız bu işlemi yapmanızı önermeyiz. Uzman bir tesisatçıdan yardım isteyebilirsiniz.

Basınç Düşürücü Vana Montajı ve Ayarı

Basınç Düşürücü Vana Montajı ve Ayarı

Montaj nasıl yapılır?

  • Montaja başlamadan önce tesisatı kum ve çakıl gibi partiküllerden arındırın
  • Basınç düşürücü vanadan önce bir filtre takabilirsiniz (önerilir)
  • Montaj ve servis kolaylığı için rakorlu bağlantıyı tercih edin
  • Basınç düşürücü vana dikey veya yatay bağlanabilir
  • Sıkma işlemi yapılırken anahtar ağızlarından kavrayın, gövdeden kavrayarak sıkma işlemi yapmayın
  • Vana gövdesi üzerindeki akış yönüne dikkat ederek monte edin
  • Basınç düşürücü vana giriş ve çıkışına bağlanacak olan nipel ya da boru, diş boyunun üzerinde bulunan diş boyundan uzun olmaması gerekir
  • Monte etmeden dişlere keten ya da teflon kullanarak sızdırmazlık önlemi alın (Aşırı keten ya da teflon kullanmayın, basınç düşürücü vanada çatlamalara sebep olabilir)
  • Not : Konik vida dişi açılmış boru bağlanmamalı

Basınç Düşürücü Vana Ayarı

Basınç düşürücü vanalar, fabrika ayarları olarak 8 bar giriş basıncına, çıkışı 3 bar olarak ayarlayarak piyasaya sürülürler. Eğer vananın basıncını kendiniz ayarlamak istiyorsanız, aşağıdaki adımları uygulayın.

Ayarı nasıl yapılır?

  • Vana gövdesinin alt kısmındaki plastik kapağı çıkarın
  • Kapağı çıkardıktan sonra içerideki basınç ayarlama vidasını AA 5 alyan anahtarı ile çevirerek ayarlayın
  • Çıkış basıncını arttırmak için; alyanı saat yönüne çevirin
  • Çıkış basıncını düşürmek için; alyanı saat yönünün tersine çevirin
  • Ayarladığınız çıkış basıncını kontrol etmek için tesisata bağlı herhangi bir musluğu kısa süreliğine açma kapama işlemi yapmak gerekir
  • Basınç değeri tesisatınıza bağlı tüm muslukların kapalı konumda iken okunması gereken değerdir
  • Manometre yardımı ile ayarladığınız basıncı görmek için, basınç düşürücü vananın üstünde bulunan kör tapayı sökerek bir manometre takabilirsiniz

Neden Basınç Düşürücü Vana Kullanmalı?

Basınç düşürücü vanaların görevi, hava tesisatı, su tesisatı, korozyon yapmayan akışkanlarda ve gaz tesisatındaki basınç dalgalanmalarını dengeleyerek basınçtan dolayı oluşabilecek sorunların önüne geçmektir.

“Kullanmalı mıyız?” diye soracak olursanız, basınç düşürücü vana kullanmanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Basınç düşürücü vana nerelerde kullanılır?

Evlerde ve ofislerde basınç düşürücü vanalarının kullanım sebebi, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, kombi ve musluklar vb. cihazları olası yüksek basınçlardan korur. Ayrıca çıkış basıncının ayarlanabilmesi sayesinde tüketimden de tasarruf sağlanır.

Basınç Düşürücü Vana Nereye Takılır?

Basınç düşürücü vanalar, her dairenin su sayacından sonra takılır. Kombi su girişi alanlarında da kullanımı uygundur. Böylece su basıncının dalgalanması yüzünden evinizdeki tesisatlar ve cihazlar zarar görmeyecektir.

Günümüzde sık sık karşılaştığımız bir durum boruların patlamasıdır. Bu durum sonrası bunun nedeni araştırılır. Ancak genellikle su borularında yüksek basınç sonrası boru patlakları gözlemlenebiliyor. Elbette bu tür boru patlamaları veya çatlakları sadece yüksek basınçtan kaynaklanmıyor. İşçilik ve kullanılan boruların kalitesi de buna sebep olabiliyor.

Geceleri şebeke suyunun basıncı artması nedeniyle birçok yapıda bulunan su tesisatındaki borular hasar görüyor. Bu tür sorunları basit bir işlem yaptırarak kontrol altına alabilirsiniz. Basınç düşürücü vanalar tam da bu alanda devreye giriyor. Basınç düşürücü vanalar, şebeke suyundaki ani basınç değişimlerini kontrol ederek evlerinizdeki veya iş yerlerinizdeki çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, kombi gibi doğrudan su tesisatına bağlı olan cihazları da korur.

Ani basınç yükselmesi musluk, kozet veya asma rezervuarlardaki mekanizmayı da bozabilir. Basınç düşürücü vanalar farklı marka ve kalitede piyasada satılmaktadırlar. Bu tür vanalar uzun süreli kullanılacağından maliyetten kaçmayarak kaliteli bir basınç düşürücü vana almanız daha doğru olacaktır.

Basınç düşürücü vana ayarı yapılmadan önce montajının yapılması gerekmekte. Basınç düşürücü vana montajını basınç kontrolü yapacağınız su tesisatı hattından önce bağlamalısınız. Örneğin, evinize gelen şebeke suyunun basıncını kontrol etmek için su sayacından hemen sonra takmanız gerekir. Kimi zaman kombi su girişinden önce de takılarak kombiye zarar vermesi engellenir.

Bazen bina veya apartmanların su girişine basınç düşürücü vana takılarak binadaki tüm dairelerin su basıncı kontrol altına alınır. Fakat unutmamak gerekir ki, bina girişine takılan basınç düşürücü vana tüm dairelerde aynı basınç değerini yakalayamaz. En üst kattaki daire ile en alt kattaki dairenin su tesisatındaki basınç aynı olmayacaktır. Bu nedenle her dairenin kendi su sayacından sonra takılması daha mantıklıdır.

 

Soru ve görüşler (41)

Basınç Düşürücü Vana Ayarı ve Montajı hakkında görüşler ve sorular
  • 3 sene önce

    Merhaba daire girişi su az akiyordu cesmelerden birini acinca digerinin suyu azaliyordu su saatinin yaninda manometreli basinc dusurucu takili bina gorevlisi ordan ayar yapmak gerekiyor dedi yapti evet su ayari yukseldi fakat cesmeleri veya sifonu actimizda eve cok ses dagilimi oluyor manometre 2 yi gosteriyor bu ayar yuksekmi icerdeki tesisata zarar verirmi normalde kac olmali simdiden tesekkkurler

    Yanıtla -
    1. Basınç ayarı 3 ya da 4 bar olarak ayarlanır genellikle. 2 bar düşük seviye olarak kabul edilir.

      Yanıtla -
  • 3 sene önce

    Merhaba,
    Daha dün su sayacının yanına manometreli basınç düşürücü taktırdım ve 4 bara ayarlattım, bu sabah baktığımda manometre 4,5 değerini gösteriyordu, basınıç düşürücü veya manometre arızala olabilirmi?

    Teşekkürler

    Yanıtla -
  • 3 sene önce

    Merhabalar 2 gün önce basınç düşürücü taktırdık. Fakat alakası var mı bilmiyorum belki saçma gelecek ama basınç düşürücüyü taktıktan sora geceleri komple su kesiliyor ve gün içinde ara ara yine su kesiliyor. Bunun sebebi nedir bir mantık yürütemedik yani basınç düşürücünün saat ayarı mı varda 2 gün boyunca hep aynı saatlerde su kesintisi yaşıyoruz. Lütfen bilen yazsın teşekkür ederim

    Yanıtla -
    1. Vananın basınç ayarını biraz yükseltebilirsiniz.

      Yanıtla -
  • 4 sene önce

    Daha bu gun bi arkadaş önerisiyle suya basınç düşürücü taktirdim ama tesisatçi gittikten sinra farkettim soğuk su tarafini kullanmamiza ragmen kombi sucak su ayarina geciyor , sizce neden ? (Kombi 1 senelik premix yoğuşmalu)

    Yanıtla -
  • 4 sene önce

    kombinin altındaki borulardan su sızıntısı oluyor ikinci kez tamir ettirdim ama usta basınç düşürücü taktırın dedi işe yarar mı bir de hangi markayı tavsiye ediyorsunuz

    Yanıtla -
    1. Su sızıntısına şebeke suyu basıncı neden oluyorsa basınç düşürücü vana taktırmanız önerilir.

      Yanıtla -
    2. 3 sene önce

      Merhabalar kombinin altında dağıtıcı regülatör varken peteklerin giriş ve çıkışına vana koymaya gerek varmıdır kolay gelsin

      Yanıtla -
      1. Dağıtıcı regülatörden kastınız nedir? Basınç düşürücü takılıysa radyatörlerdeki vanalarla bir alakası yok. Kollektörden bahsediyorsanız tamamen tercihe bağlı bir durum.

        Yanıtla -
  • 4 sene önce

    Merhaba basın düşürücünün sonuna kadar açtığında suyun kesilmesi gerelimi ben içindeki yayı çıkardığım halde suda bi değişiklik yok basıncın düşmesi suyun hızın yavaşlaması gerekmiyor mu saat yönünün tersine çevirme rağmen teşekkürler.

    Yanıtla -
  • 7 sene önce

    Adell marka basınç düşürücünün düşük olan basınç ayarını yükseltmek istiyorum üst tarafında vidalı ayar yeri var alt kısmını açmaya çalıştığımda su geliyor diye açamayarak vazgeçtim bu vananın ayarı üstteki vidadanmı yapılacak yoksa su geliyor diye açamadığım yerden mi şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla -
  • 7 sene önce

    Merhaba
    Kombim su borusundan su akıtıyordu servis çağırdık bir parça değişti fakat basınç düşürücü takmazsak sorunun devam edeceğini söyledi. Sizce de bununla alakalı mıdır

    Yanıtla -
    1. merhaba,
      Eğer şebeke basıncı yüksek geliyorsa kombi ve muslukların çabuk arızalanmasına sebep olur

      Yanıtla -
    2. 5 sene önce

      Evet kombi cihazlarının bazı parçaları yüksek su basıncından dolayı zarar görmektedir malesef. o sebeple teknik personelin dediğine kesinlikle uyun. Çok büyük masraflar açacak arızalar başınıza gelebilir. plakalı eşanjör, ana eşenjör,doldurma musluğu,üç yoluu vana, pnömatik grup , pompa bloğu, kombi iç bakır boru oringleri
      vb. gibi parçalar pahalı parçalardır. ve kombiyi bu sebepten dolayı değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. ve üstelik yeni taktırdığınız kombiyide bu sebepten ileride yine değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. kombi servis Teknisyenleri her zaman bir tesisatçının tecrübesinden daha fazla bilgi ve tecrübeye sahiptir. yabana aatmayın lütfen. EKMEĞİ EKMEKÇİYE VERECEKSİNİZ, BİR EKMEKTE FAZLA VERECEKSİNİZ. MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ OLMAYAN TEKNİSYENİ EVİNİZE ALMAYIN.

      Yanıtla -
  • 7 sene önce

    Bizde yeni baymak termosifon aldık ,soğuk suyu açınca ses geliyor bazen ,servis geldi ventili değiştirdi ama yine bazen soğuk suyu açınca ses geliyor termosifondan.su saatinin yanında basınç düşürücü var.acaba bozulmuş olabilir mi?.daha önce kullandığımız termosifonda böyle bir sorun yoktu,yenisini takınca oldu.acaba ölçümü kaç liraya yapıyorsunuz?

    Yanıtla -
  • 7 sene önce

    Baymak elektrikli termisfon altına basınç düşürücü taktım. Fab. çıkışı 3 bar’a ayrlı imiş.. Fakat termisfonda ötme sesi kesilmedi.Ayar vanasını 1 tur sola çevirdim.Ses kesildi. Regülatöre bir manometre taktım. Basınç 1,5 bar civarında idi. Aradan geçen 1-2 aylık süreden sonra manometrenin akşam saatlerinde 4-9 bar arası değerleri gösterdiğini gördüm. Değerler bu noktada iken lavabo musluğunu açıp 1 su bardağı kadar akıttığımda basınç seviyesinin süratle 1-2 bar arasına düştüğünü ve uzunca bir zaman o seviyede kaldığını gördüm.Entersan olan klozet sifonunu çektiğimde basınçta herhangi bir değişiklik olmaması. Kafam karıştı. Termisfondaki basınç 3 bar iken termisfon ötüyorken,basınç 7-9 bar’a çıktığında neden ötmüyor? Manometre mi bozuk,regülatör mü?

    Yanıtla -
    1. 7 sene önce

      Aynısı bende de oluyor. Yani manometre ibresi sona dayanıyor. musluğu açınca düşüyor. Klozet sifonu soğuk su tesisatına bağlı, sifonu çekince basınç düşmez, sıcak su musluğunu açarsanız basınç anlık düşer, azar azar tekrar artar.

      Burada asıl soru manometre giriş basıncını mı ölçüyor çıkış basıncını mı? Çıkış basıncını ölçüyorsa çıkış basıncı 8-9 bara nasıl çıkıyor. Çıkmaması lazım. Acaba ikimizin de basınç düşürücüsü mü bozuk?

      Yanıtla -
  • 7 sene önce

    sisteme basınç düşürücü taktıktan sonra basınç düşürücü ve sayaç terliyor neden olabilir

    Yanıtla -
    1. ahmet bey merhaba
      basınç düşürücü takmanızın terlemeyle alakası olamaz, daha öncede aynı şekilde su saatinde yerleme oluyor siz farketmeiş olmalısınız, terleme sayaç içerisinden geçen su soğuk sayacın bulunduğu ortamın sıcak olmasından kayneklenmaktadır.

      Yanıtla -
  • 8 sene önce

    Basınç düşürücü vana tesisata bağlı iken basınç ayarı yapılabilir mi?

    Yanıtla -
    1. 5 sene önce

      EVET YAPABİLİRSİNİZ GAYE BU ZATEN. YAPAMADIKTAN SONRA BİR ANLAMI YOK. Basınç manometresi olmayan basınç düşürücülerin alta ve üstte iki tapası olur. birini söker istersen oraya basınç saati takarsın. diğeri genelde 5 alyan anahtarla ayar yapılan yerdir. işin bitince tapayı yerine takarsın.

      Yanıtla -
  • 8 sene önce

    Ustam merhabalar yukarıda da sorulmuş ama cevaplanmamış ben tekrar sorayım
    Basınç düşürücünün üstünden su sızıntısı oluyor
    Bi kapak vardı kaldırdım böyle içeride alyanla ayarlanabilir gibi bi yer var oradan sızma yapıyor sizce problem nedir

    Yanıtla -
    1. 7 sene önce

      Ayar vidası salmastra contası görevini yapmıyor demektir, kapağı sıktığınızda su kesilmiyorsa basınç düşürücü değiştirilmeli

      Yanıtla -
  • 8 sene önce

    Su saatinin yanındaki basınç düşürücü valfi değiştirdim.Daireye su geçişi olmuyor.Nerde hata yapıyorum.

    Yanıtla -
    1. Basınç düşürücü valfin altında geçiş basıncını ayarlayabileceğiniz bir vida bulunur, bu vidayı saat yönüne çevirerek arttırabilirsiniz. Bu işlemi uygulamanıza rağmen yine de su gelmiyorsa; valfi ters bağlayıp bağlamadığınızı kontrol edin. Tüm bunlara rağmen yine sonuç alamazsanız, basınç düşürücü valfin sağlam olduğunu kontrol edin.

      Yanıtla -
  • 8 sene önce

    hocam bizim su basınç düşürücünün üste su damlıyor damla damla sızıyor sıkıntı ne olabilir

    Yanıtla -
  • 8 sene önce

    müstakil bina girişiinde saat sonrası filtremiz mevcut
    su basıncı düşük geliyor zaman zamanda yükseliyor
    basınç düşürücülü manometre aynızamanda filtre görevinide görecek cihaz varmı

    Yanıtla -
  • 8 sene önce

    90 dairelik siteye kaçlık basınç düşürücü takmalıyım

    Yanıtla -
  • 8 sene önce

    selam benim bahçem inişlidir su deposo bahçenin üst terafındadırvanayı açtığım gibi su taziği hep en altadır suyun taziğini ayarlayan vana nerde bulabiliri

    Yanıtla -
  • 8 sene önce

    Merhaba dairemiz 3. Katta altkattaki daireler basınç düşürücü taktırmaya karar verdiler kombilerde arızalar meydana gelmiş.Acaba bizde taktırırsak suyumuzda azalma olurmu?

    Yanıtla -
  • 8 sene önce

    evdeki musluklarin basinci dusuk ve 2. musluk acilinca cok az akiyor cesmeler sorun basin ayarlayucida olabilir mi

    Yanıtla -
    1. Ali bey, yüksek ihtimalle basınç düşürücüden dolayı musluklardan su az akıyordur.

      Yanıtla -
  • 8 sene önce

    Dokuz katlı binanın son katında oturuyorum.şebeke basıncı yeterli olmadığı için hidrofor kullanıyoruz.hidrofor çalıştığında suyun basıncı artığı için banyoda sıkıntı oluyor. Güneş enerjisinden gelen sıcak suyun basıncı sabit olduğundan banyo suyumuz hidrofor çalıştığında sovuyor.bu nedenle basınç düşürücü vana kullansam sorun çözülürmü.teşekkürler.

    Yanıtla -
  • 8 sene önce

    iyi akşamlar. bizim dairenin su saatinde basınç düşürücü cihaz takılmış taşınalı iki yıl oldu bi haftadır su akıtıyor diğer bınalarda bulunmadığından biz ne olduğunu bilmiyorduk yeni öğrenmiş olduk düşürücü olduğunu ama arızasını anlamadık komple söküp yeniden taktık bi süre su gelemedi şimdi tekrar akıntı başladı damla damla. sorun ne acaba yardımcı olursanız sevinirim.

    Yanıtla -
  • 8 sene önce

    Benim kombiye basınç ayarlayıcı takılı su akmıyor ayarıyla oynuyorum 5 alyan la genede su akmıyor tıkalı olabilirmi

    Yanıtla -
  • 8 sene önce

    merhaba sular kesilip tekrar geldiğinde musluğu açtığımızda hışırtı sesi oluyor, hava geliyor. hava çıkmadan su gelmiyor. bu valf i taksak sorun düzelir mi?

    Yanıtla -
  • 8 sene önce

    İyi günler. İki katlı evimde ikinci katta güneş enerjisi nin basıncı az olduğu için basınç arttırıcı pompa taktım. ( 12m kapasiteli) ancak çözüm olmadı. Şebeke suyu ve güneş enerjisi den gelen su basınç farklılığı yüzünden soğuk suyu açtığımda sıcak su gelmiyor. Basınç ayarlayıcı yı kullanmam fayda eder mi.

    Yanıtla -
  • 9 sene önce

    Merhabalar bizim evin girişinde su basınç düşürücü vana bulunmakta fakat basınç düşürücü vananın üstündeki basınç göstergesi 0 olarak görünüyor. Bozulmuş olabilir mi?

    Çünkü basınç düşürücünün altında siyah bir vida var onu düz tornavida ile çeviriyorum musluktan bakıyorum basınç düşüyor sıkıntı yok onda ama o gösterge hep sıfırı gösteriyor. Onu nasıl yapabilirim? yardımcı olursanız sevinirim

    Yanıtla -
    1. Merhaba Rahmi bey,

      Manometre sürekli 0’ı gösteriyorsa bozulmuş demektir. Nalbur dükkanlarından basınç göstergesini satın alabilirsiniz. 15 bar’lık bir manometre yeterli olacaktır.

      Yanıtla -
    2. 8 sene önce

      manometrenizin bağlı olduğu kısımda tıkanıklık olabilir,suyu kapatın manometreyi sökün sonra suyu yavaşça açın manometre yerinden su gelip gelmediğini kontrol edin.su gemiyorsa tıkanıklığı açın su geliyorsa manometreniz arızalıdır yenisini alıp bağlayınız.

      Yanıtla -

    Soru veya görüş bildirin E-posta adresiniz görünmeyecek