Evinizi Isıtalım

Hepiniz ev yaparken hatta eviniz bitmeye yakın evinizi nasıl ısıtacağınızı düşünürsünüz. Belki de hepinizin ve ya hepimizin en büyük soru işaretlerinden biridir. Evinizi ısıtmanın en eskiden beri kullanılan soba yöntemi şimdiler de yerini kalorifer petek sistemine tamamı ile bırakmış durum da. O zaman sizin için bir evin kalorifer sistemi nasıl olmalıdır biz de bunu paylaşalım.

Kalorifer peteklerini size tanıtmadan kalorifer sistemi nasıl döşenmelidir öncelikle bunun hakkın da kısa bir bilgi aktaralım.

kalorifer-sistemi

Kalorifer sitemi nasıl Olmalı!

Evinizin kalorifer sistemi döşenirken öncelikli olarak kaloriferin sistemin borularını gidiş ve geliş yönü belirlenmelidir. Bunun amacı ise ısı kaybını önlemektir. Aynı zaman da ısı kaybını önlemek için gidiş ve dönüş yolunun kısa tutulması gerekir. Kalorifer petek sistemin de diğer önemli nokta ise kombi için uygun bir yer ayarlanması mutfağa ya da banyoya yakın bir yere koymalısınız. Eğer kombiniz mutfağa ya da banyoya yakın değil ise sıcak suyun iletimi zorlaşır ve bu da yakıt harcamanızı arttırır.

kalorifer-duzenegi

Petekler kaç çeşit?

Aslın da sizin petek dediğiniz radyatör olarak adlandırılır. Radyatörler döküm petek ve panel petek olarak iki çeşitte bulunur. Döküm petekler sizin de bildiğiniz gibi döküm yöntemi ile yapılır. Bu tip petek ülkemiz de uzun yıllardan beri kullanılmaktadır. Döküm petekler görüntü açısından biraz kaba saba durmaktadır. Bu yüzden genel de ev sisteminde tercih edilmemektedir. Ancak paslanmaya karşı en dayanıklı petek çeşididir. Bölünebilen dilim bir yapısı vardır. Mekanın büyüklüğüne ve ya küçüklüğüne göre dilim sayısı ayarlanabilmektedir. Fakat döküm petekler ısı iletimin de çok iyidir aynı zaman da paslanmaya karşı dayanıklılığı ve sağlamlığı açısından tercih sebebidir.

kalorifer-cesitleri

Panel petekler ise panel şeklinde olup saç malzemelerinden üretilir. Görüntü açısından döküm peteklere göre oldukça estetiktir. Panel petekleriniz seçerken petek yapımın da kullanılan malzemenin ısıyı iletim özelliğine ve paslanmaya karşı dayanıklılığına dikkat etmelisiniz. Panel petekler genel olarak döküm petekler kadar uzun ömürlü değildir ancak üretici firmalar bu süreyi uzatmak için çabalamaktadır.  Saç malzeme kullanıldığı için çabuk ısınır ve çabuk soğur bu yüzden döküm peteklere göre ısı iletimi daha yüksektir. Kalorifer petek sisteminizde bunlara dikkat etmelisiniz.

Soru veya görüş bildirin E-posta adresiniz görünmeyecek