Sıhhi Tesisat

Merhaba arkadaşlar bu yazımızda sıhhi tesisat yani halk diliyle su tesisatı nasıl çekilmelidir, nelere dikkat edilmelidir bu konulara değineceğiz. Ama bunlardan önce su tesisatının tarihine bakacak olursak su tesisatının miladi takvimin başlangıç yıllarında Romalılar tarafından kentlere getirilen sularda kullanıldığı ve bunun sonucunda çeşmelerin ortaya çıktığı bilinmektedir. O yıllardan 19. Yüzyıla gelindiğinde evlerin pek çoğunda su tesisatı gözükmektedir. Biraz daha incelendiğinde muslukların ortaya çıktığı ve İngiltere’de 1800 yılında Thomas Gryll’in vidalı musluk sistemini bulduğu bilinmektedir. Peki, günümüz de su tesisatı konusunda nelere dikkat edilmeli şimdi bunlara bir göz atalım. Sıhhi tesisat; soğuk ve sıcak su tesisatı olmak üzere iki bölümde incelenebilir.

Öncelikli olarak suyun basınçlandırılması, yumuşatılması ve tesisatta ki ses yalıtımı önemlidir. Sıhhi tesisatın su sayacından başladığını belirtmek gerekir. Su sayacından önce ki kısım belediyeler tarafından yapılmaktadır. Su tesisatında kullanılan borular, ftingsler ve kolektörler galvanizli olmalıdır ya da plastik boru kullanılmalıdır. Borulara diş açarken dişlerin bozulmaması için diş açan pafta lokmalar sık sık yağlanıp bakımı sağlanmalıdır ayrıca dişler arası talaşlar temizlenmeli ve kullanılan ftingsler temper döküm olmalıdır. Açılan dişler üzerine teflon ve ya keten sarılmalı ve sızdırmazlığı sağlamak amacıyla maşon parçalar anahtarla sıkılmalıdır.

Açıktan döşenen borular kelepçelenmelidir. Kolektör yapımında kaynak kullanılmamalıdır kullanılması durumunda galvanizlenmesi gerekmektedir. Sıcak ve soğuk su boruları aynı anda döşendiği için sıcak su sola soğuk su ise sağ tarafa takılmalıdır bu konu özellikle banyolarda çok önemlidir. Tesisat çekildikten sonra mutlaka tüm borular test edilmeli kör tapa takılan yerlerin havası alınmalıdır. Mümkünse sıcak su için kırmızıçizgili boru soğuk su için mavi çizgili boru kullanılmalı fakat bulunamazsa isteğe göre boyayabilirsiniz. Her katın bağımsız olarak vanaları olmalı ve kolay ulaşılabilecek yerlere konulmalıdır. Ayrıca kesinlikle kiriş, kolon gibi taşıyıcı bölümler delinmemeli ve kırılmamalıdır.

Son olarak sıhhi tesisat arızalarında firmadan yardım almak mantıklı olacaktır. Çünkü son teknolojik aletler ile artık arıza durumunda nokta tespiti ile arızalı bölüm kırılarak arıza giderilmektedir.

Soru veya görüş bildirin E-posta adresiniz görünmeyecek