Lavabo kokusuna neden olan birçok sebep bulunmaktadır. Lavabo kokusunun sebepleri bir yana kokunun nereden geldiğini bulmak çok farklı bir durumdur. Mutfağa girdiğinizde kötü bir koku olduğunu hissedersiniz. Lavaboyu çamaşır suyu ile yıkarsınız bol bol su dökersiniz ancak geri geldiğinizde kokunun gitmediğini fark edersiniz. Bu durum sık yaşanılan sorunlardandır. Lavabo koku tespitine geçmeden önce, kokuya neden olan maddelere göz atalım.
Lavabo Kokusunun Nedenleri
- Mutfak lavabo giderinin yağlanması
- Lavabo altındaki sifonda su birikmemesi
- Az kullanılan lavabolarda sifondan koku gelmesi
- Mutfak lavabo sifonunda yemek artıklarının olması
- Lavabo sifonun tam olarak yerine oturmaması
- Lavabo tıkanıklığı
Yukardaki maddeler olası lavabo kokularının nedenleridir. Bu nedenler ortadan kaldırılmadıkça lavabo kokusu giderilmez. Temizlik ürünlerinin kullanılması veya parfüm sıkmak lavabo kokusunu ancak geçici olarak bastırabilir.
Mutfak Lavabo Giderinin Yağlanması
Mutfaklar bir evin en çok kullanılan bölümüdür. Bütün gıda ihtiyaçlarımızı karşılayan bu bölümde aynı zamanda bulaşık yıkaması da gerçekleştirilir. Bulaşıkları yıkarken, bulaşıklara yapışmış olan yemek yağlar yıkama ile doğrudan lavabo giderine gider. İlk aşamada sıcak su kullanıldığı için tabaktaki yağlar çözünerek akışkan olur. Ancak lavabo giderine girdikten sonra soğuk su ile karşılaştığı için donarak pimaş borularının çeperine yapışır.
Ayrıca bazı durumlarda, tencere içindeki yemek bittikten sonra dibindeki atık yağlar lavaboya dökülür. Lavaboya dökülen yağın, su gibi akarak kanalizasyona gidileceği sanılır. Bu yanlış bir düşüncedir. Yağlar pimaş içinde soğuk su ile temas ettiklerinde tekrar donarak pimaş çeperine yapışır. Biriken yağlar, lavabo sifonunda su olmaması durumunda koku yaparak mutfağa yayılır.
Lavabo Sifonunda Su Birikmemesi
Lavabo sifonu; lavabo altındaki kıvrılabilen boruya verilen isimdir. Lavabo sifonunu istediğiniz şekilde kıvırabilirsiniz. Durum böyle olunca, bazı lavabolarda bu sifonlar düz bir şekilde pimaşa bağlanır. Oysa lavabo sifonuna “U” şekli verilmelidir. “U” şekli verilmesinin nedeni içinde su birikmesini sağlamaktır. Su birikintisi pimaştan gelen kokuyu engeller ve lavaboların pis koku yapmasını önlemiş olur.
Bazı lavabolarda puff matik lavabo koku giderici aparat kullanılır. Puff matik; lavabo sifonu ile pimaş arasında bağlantı yapmaya yarayan, tek taraflı açılan bir kapağa sahiptir. Koku önleme amacıyla kullanılır. Ancak lavabo içine kaçan yemek atıkları, lavabo koku giderici aparat olan puff matiğin kapağının arasına sıkışınca kapak kapanmaz. Kapak kapanmayınca da görevini yapamaz ve koku gelmesine neden olur. Puff matik yerine kullanılacak en iyi yöntem, lavabo sifonun “U” şeklinde kıvrılıp su birikmesini sağlamaktır.
Az Kullanılan Lavabolarda Sifondan Koku Gelmesi
Lavabo sifonlarının “U” şeklinde olması gerektiğini yukarda açıklamıştık. Ancak uzun süre kullanılmayan lavabolarda, sifon içinde biriken suyun içinde gelişen mikroorganizmalar kokuya neden olurlar.
Mutfak Lavabo Sifonunda Yemek Atıklarının Olması
Mutfak lavabolarında bulaşık yıkandığını hepimiz biliyoruz. Yıkanan bulaşıklardaki yemek atıkları doğrudan lavabo sifonuna gider. Lavabo sifonun “U” şeklinde olmasından dolayı, yemek atıkları sifonun dibinde birikir. Atıkların iri veya ufak olması durumu değiştirmez. Yemek atıkları organik maddeler olduğu için zamanla çürümeye başlarlar. Çürümeden dolayı koku yaparlar. Sifon içindeki atıkların kokusunun önünde hiçbir engel olmadığı için, lavabo ağzından dışarı çıkar.
Lavabo Sifonunun Tam Olarak Yerine Oturmaması
Lavabo sifonunun pimaş bağlantı kısmı tam olarak yerine oturmalıdır. Oturmaması durumunda açıklıktan gider kokusu gelmesine neden olur. Bazen bağlantı kısmındaki conta özelliğini kaybeder ve kokunun sızmasına neden olur.
Lavabo Tıkanıklığı
Lavabo tıkanıklığı, sadece lavabonun taşması anlamına gelmiyor. Lavaboya dökülen suyun yavaş akması da lavabo tıkanıklığıdır. Lavabo tıkanıklarının koku yapmasının nedeni, tıkanıklığa neden olan cisimlerin çürümesinden kaynaklanmaktadır. Tabi ki her lavabo tıkanıklığı koku yapacak anlamına da gelmiyor. Tıkanıklığın koku yapması için, tıkanıklığa neden olan cismin organik atık olması ve belli bir süre geçmesi gerekir.
Lavabo Kokusu Nasıl Engellenir?
- Özellikle mutfak lavabosuna atık yağları dökmeyin. Atık yağlar tıkanıklık nedeni olabileceği gibi aynı zamanda lavabodan pis koku gelmesine de neden olur. Atık yağlar bir kapta biriktirilip, atık yağ toplayan yerlere verilmesi daha uygundur.
- Lavabo sifonlarına “U” şeklini mutlaka vermelisiniz. İçinde su birikmesi kokuyu engeller.
- Mutfak lavabolarına ufakta olsa atık atmayın. Bu atıklar zamanla lavabo sifonunda birikir. Çürüdükten sonra kokuya neden olurlar. Eğer mutfak lavabosunun kokusunun bu atıklardan kaynaklandığını düşünüyorsanız. Lavabo sifonunu çıkarıp içindeki atıkları temizleyin.
- Nadir kullandığınız lavabolarınız varsa, günde en az bir kez su dökünüz. Su dökmenizin nedeni, sifonda biriken eski suyun yerine yeni su gelerek sudan kaynaklı kokunun önüne geçmiş olursunuz.
- Lavabo sifonunun bağlantılarını kontrol ediniz. Yerine tam olarak oturmamışsa yerine oturtun. Böylece bağlantı yerinden gelebilecek kokuyu engellemiş olursunuz.
- Lavabolardaki su çok yavaş akıyorsa, tıkanıklık olabilir. Tıkanıklığın açılması gerekir.
Lavabo Kokusuna Doğal Çözüm Yolları
Yazacağımız maddeler, lavabo kokusu daha oluşmadan önce lavabo kokusuna doğal çözüm yollarıdır. Ancak lavabo kokusu oluşmuşsa yukardaki açıklamaları denemelisiniz.
- Lavaboları amacı dışında kullanmayınız. Yabancı cisimleri ufak bile olsa lavaboya atmayınız.
- Haftada bir iki kez tuz-sirke veya karbonat-sirke karışımını lavabonuza dökünüz. Bu lavabo kokusuna doğal çözüm yöntemin amacı pimaş içinde yağ birikmesini engellemektir.
- Lavabonun içine, içinde çözünmüş karbonat olan kaynamış limon suyunu dökünüz. Bu doğal yöntemde lavabolarınızda yağ birikmesini engeller. Bu yöntemi de haftada bir iki kez uygulayın.
- Bir diğer lavabo kokusuna doğal çözüm yöntemlerinden biride, kahve fincanın dibindeki kahve telveleridir. Bu kahve telvelerini lavabonun içine dökün, ardından su dökün. Kahve telvelerinin kayganlık etkisi ile oluşabilecek yağ birikmelerini engeller.
- İki haftada bir lavabo açıcı kullanabilirsiniz. Ancak lavabo açıcının zararları faydasından fazla olduğu için tavsiye etmediğimiz bir yöntemdir.
Firmamız Lavabo Koku Tespitini Nasıl Yapıyor?
Yukardaki maddeleri tek tek denemenize rağmen ve lavabo tıkanıklığı olmamasına rağmen hala lavabo kokusu geliyorsa, kokunun geldiği yer tespit edilmelidir. Ancak koku gözle görülemeyecek bir kavramdır. Peki, koku tespiti nasıl yapılır.
- Lavabo koku tespit cihazını dairenin giderine bağlıyoruz.
- Koku tespit cihazı pimaş hattına buhar gönderir.
- Daire içindeki pimaş girişleri tek tek kontrol edilir.
- Herhangi bir pimaş çatlağı varsa oradan buhar çıkar.
- Böylece kokunun kaynağı tespit edilir.
Müşteriye değer veren firmalar, sorunlara profesyonel olarak yaklaşırlar. Tahmini olarak sorunları çözmezler. Deneme yanılma yöntemi ile sorunların çözülmesinin hem maliyetli hem de zaman israfı olduğunu bilirler. Bu nedenle sektörü çok yakından takip ederler ve vizyonlarını sürekli geliştirirler. Teknolojinin nimetlerinden faydalanarak, kısa zamanda kesin çözümler üretirler.
Merhabalar. 4 katlı bir binanın çatı katında oturuyorum yaklaşık 2 aydır. Eve ilk taşındigim günden beri ağır bir koku var. Önceleri kullanılmadığı için havasız kaldigini düşündüm. Ve kokunum sebebini ona bağlamıştım. Sonrasında ise mutfak kısmından geldiğini farkettim. Ve havaların soğumasınin ardından tuvalet banyo kısmında durulmayacak derecede kötü koku var. Bu kısimda cam yok ve bir tane boru boşluğu var orayı kapattım bir bezle. Çünkü diğer dairelerin havalandırmasi oraya bağlı diye düşündüm. Yine fayda etmedi. Ne yapmam lazım? Yardımcı olursanız çok sevinirim
Yaklaşık 2 aydır evimden lavabo kokusu geliyor. Oda parfümü filan sıkıyorum ama bir saat sonra lavabodan koku gelmesi tekrar başlıyor. Lavabo kokusunu ne giderir yardımcı olur musunuz.
Lavabo kokusu nasıl giderilir sorusunun cevabını verebilmek için lavabo kokusunun sebebini belirlemek gerekir. Makalemizde yazdığı gibi lavabo kokusuna sebep olacak bir kaç problem bulunmaktadır.
Lavabo kokusunun sebebi belirlendikten sonra çözüm üretilebilir. Eğer makalede yazan lavabo kokusu nasıl gider sorusunun çözüm yollarından hepsini denediyseniz ve hala lavabo kokusu geliyorsa, koku tespiti yaptırmanızı öneririz. Firmamız koku tespit cihazı ile lavabo kokusunun sebebini kısa sürede ve kesin olarak belirleyebilir.
Yazıda yazılan yöntemleri denememe rağmen lavabo kokusu hala geliyor. Başka türlü lavabo kokusu nasıl giderilir yardımcı olur musunuz?
Lavabo kokusu için yazımızda yazılan yöntemleri denemenize rağmen lavabo kokusu hala geliyorsa, cihazla lavabo kokusunu tespit etmemiz gerekir. Bu sayede lavabo kokusu nereden geliyor ve sorunun sebebi nedir kesin olarak belirlenip gerekli çalışmalar yapılabilir.
Lavabo kokusunun kaynağını kesin olarak tespit edilebildiği doğru mudur? Bir yerden koku tespit cihazı olduğunu okumuştum. Koku tespit cihazı olsa bile kokunun nereden geldiğini nasıl tespit edebiliyorsunuz?
Koku tespit cihazı ile lavabo kokusunun nereden geldiği kesin olarak belirlenebilir. Bunun için, gider borusuna özel bir kimyasalı koku tespit cihazı ile göndermekteyiz.
Bu kimyasal lavabo kokusu ile tepkimeye girerek buhar şeklinde görülmeye başlar. Böylece kokunun nereden çıktığı gözle görülür olmaktadır.
Banyodan lavabo kokusu geliyordu. Bir tesisatçı çağırdım. Tesisatçı lavaboda tıkanıklık başlangıcı var ve açılması gerekir diyip uzun bir telle açtı. Bir iki güne lavabo kokusu gider dedi. Ancak aradan bir hafta geçmesine rağmen lavabo kokusu hala geliyor. Acaba biraz daha mı beklemem gerekiyor?
Adresinize gelen tesisatçı hangi verilere dayanarak böyle bir kanıya vardığını kestirmek güç. Banyodan gelen lavabo kokusunun birçok sebebi olabilir. Bu koku ille de lavabodan geliyor diyemeyiz. Sonuçta banyoda banyo gideri, klozet, duşa kabin, hatta havalandırma boşluğu bulunur ondan bile lavabo kokusu gelebilir.
Ayrıca tıkanıklık başlangıcı varsa bile ve tıkanıklığı açtıysa bile kokunun gitmesi için bir iki gün beklemenize gerek yoktur. Banyoyu havalandırmanız kokunun gitmesi için yeterli olacaktı. Banyonuzdan gelen lavabo kokusunun kaynağını tahmini olarak değil, kesin olarak belirlemek için koku tespit cihazı kullanılması gerekir.
Mutfakta sürekli bir lağım kokusu bulunmaktadır. Geçen gün lavabo altındaki dolabın kapağını açtım çok yoğun bir lağım kokusu geliyordu. Kontrol ettim borular yerinden çıkmamıştı ama yine de kokunun kaynağı orada bir yerde. Bunu nasıl anlayabilirim.
Lavabo kokusu her zaman lavabo süzgecinden gelmez. Lavabo altındaki borularında koku gelmesinin bir iki nedeni bulunmaktadır.
Öncelikle lavabo sifonun pimaş borusuna bağlandığı kısmı iyice yoklamanız gerekir. Eğer tam yerine oturmamışsa ve çevresinde açıklık varsa bu durum lavabo kokusuna sebep olur.
İkinci bir durum ise; lavabo sifonunda kırık veya çatlak olabilir. Bu çatlak gözle görülebileceği gibi çok ufak da olabilir. Lavabodan gelen kokuyu önlemek için konun kaynağını belirlemek gerekir bunun içinde mutlaka koku tespit yapılmalıdır.
Mutfak lavabosundan koku geliyor. Bir arkadaşım lavaboya dökülen yağlardan dolaya lavabodan koku gelmesi oluyormuş dedi. Oysa lavaboya döktüğüm yağ akıp lağıma gitmez mi? Lavaboya dökülen yağ nasıl koku yapabilir?
Birçok kullanıcı sizin düşündüğünüz gibi düşünmektedir. Ancak lavaboya dökülen yağ kayganlık etkisi yapmaz veya akıp lağıma gitmez maalesef. Lavaboya dökülen yağ, lavabo borusunun iç kısımlarına yapışır. Lavabo borusuna yapışan ya su ile çözünmez ve uzun süre lavabo borusunda kalır. Uzun süre lavabo borusunda kalan yağda bakteri oluşumu meydana gelir ve kötü kokuya sebep olur. Lavabodan gelen kokuyu önlemek için lavabo borusundaki yağın temizlenmesi gerekir. Bunun içinde pimaş yıkama makinesi kullanılarak boru içindeki yağ tamamen temizlenebilmektedir. Ancak sizin lavabodan koku gelmesi kesin olarak yağdan kaynaklanıyor diyemeyiz. Lavabodan koku gelmesinin birçok sebebi vardır. Kesin konuşabilmek için koku tespit cihazı ile koku tespit yapmak gerekir.
Lavabodan sürekli koku geliyor. Oysa hiç kullanmadığımız bir lavabo. Lavabo koku giderici kullandım. Ama bir süre sonra lavabo koku gidericinin etkisi kalmıyor. Lavabodan gelen kokuyu önlemek için ne yapabilirim?
Lavaboların ve diğer giderlerin uzun süre kullanılmaması da lavabo kokusuna sebep olmaktadır.
Lavabo kullanıldığı sürece, lavabo sifonunda su birikintisi kalır. Bu su birikintisi sayesinde lavabodan koku gelmesi engellenmesi söz konusu olur. Lavabo uzun süre kullanılmazsa, lavabo sifonunda biriken su buharlaşır yada suyun içinde bakteri oluşur. Her iki durumda da lavabodan koku gelmesi söz konusudur.
Lavabodan gelen kokuyu önlemek için lavaboya su dökerek sifondaki suyun değişmesini sağlarsanız, sorununun çözülecektir. Yine de kesin emin olmak için koku tespiti yaptırmanız gerekir.
Ben her şeyi denedim yukarı dairenin lavabosu kullanıldığında koku oluyor benim lavabo dan gelmiyor ne yapmam gerek
Arzu hanım firmamız telefonlarını arayarak servis yazdırdığınızda koku sorununuzu garantili şekilde giderebiliriz
Gökhan beyin anlatmak istediği makina gider hortumu pimaş gidere takıldığı yerde boşluk var ise etrafını kapatın demek istiyor sanırım, derz dolgu yerine silikon daha mantıklı ve sağlıklı olacaktır
Evin genelinde banyo ve mutfaktan cok rahatsiz edici gider kokusu geliyor. Apartment nin diyer daire lerinde ayni sorun oldugu soyle oluyor. Bu durumda sadece oturdugum dairede sorunu coze bilirmisiniz? Ucret araligi nedir