Kameralı Su Kaçağı Tespiti

Kameralı su kaçağı tespiti, modern çağımızın teknolojik olanakları ile yapılan bir tesisat çalışmasıdır. Kamerayla su kaçak tespiti sayesinde; ev veya iş yerlerinde su kaçağı tespiti yapılırken hiç bir yere zarar verilmez. Bu sayede hem maliyet düşmektedir hem de çok kısa sürede sonuca ulaşılabilmektedir. Su kaçak tespitinde kullanılan diğer birçok yöntemin aksine, kamera ile su kaçağı tespiti yapmak hem pratik hem de kesin sonuçlar vermektedir.

Evde Su Kaçağı Nasıl Anlaşılır?

Su kaçağı, her an olabilecek bir tesisat sorunudur. Su kaçağının varlığı ne kadar erken fark edilirse vereceği zararlar o kadar azalacaktır. Evinizde su kaçağı olduğundan şüpheleniyorsanız, profesyonel bir firmadan yardım almadan önce su kaçağını bulabilirsiniz. Su kaçağını noktasal olarak tespit etmeniz elbette mümkün değildir. Su kaçağının sizin dairenizde olup olmadığını ve hangi tesisat sisteminde meydana geldiğini belirleyebilirsiniz. Noktasal olarak su kaçağını bulmak için bilgisayarlı su kaçağı tespiti yöntemiyle çalışma yapılması gerekir.

  • İçme suyu tesisatında su kaçağı meydana geldiğinde, diğer tesisat sistemlerine göre daha fazla su sızıntısı olur.
  • Temiz su borularındaki suyun miktarı fazla olduğu için etkileri de fazla olur. Bu nedenle evinizdeki tesisat sistemlerinde ilk önce içme suyu tesisatını kontrol etmelisiniz.
  • Temiz su borularında su kaçağı oluştuğu zaman belirtileri çok kısa sürede ortaya çıkar. Bu belirtiler sizin dairenizde değil de alt dairede de ortaya çıkabilir.
  • Aynı şekilde, yan komşunuzun dairesinde de su kaçağı belirtileri ortaya çıkabilir.
  • Su kaçağı şüphesi ilk önce faturalarda ortaya çıkar. Su faturaları son dönemlerde yüksek gelmeye başladıysa su kaçağı şüphesi olabilir.
  • Evinizdeki tüm muslukları kapatarak yani su tüketilmediğinden emin olduğunuzda su sayacını kontrol edin.
  • Su sayacında tüketim devam ediyorsa, dairenizde su kaçağı olduğunu söyleyebiliriz.
  • Dairenizin ana su vanasını kapatarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
  • Bazen su kaçağı yeni oluyordur ve su sızıntısı çok az miktarda olur. Bu durumda su sayacına bakarak durumu fark edemezsiniz.
  • Bu durumda, yatmadan önce sayaç üstündeki değerleri not alınız. Ertesi gün sayacı kontrol ederek dün aldığınız değerler ile kıyaslayınız. Arada fark varsa, yine ana vanayı kapatarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
  • Evinizin bir bölümünde bir anda kötü kokular gelebilir.
  • Tuvalet veya lavabo ile alakası olmayan bir odada bir anda lağım kokusu hissedebilirsiniz. Bu durum da su kaçağı şüphesi barındırmaktadır.
  • Gider borularında su kaçağı meydana gelirse, lağım kokusuna sebep olabilir.
  • Lağım kokusu oluşmazsa bile, gider borularında su kaçağı oluştuğunda duvarda sararmalar meydana gelebilir.
  • Pimaş borularındaki su kaçaklarını fark etmeniz, içme suyu borularında meydana gelen su kaçaklarına göre daha zordur.

Su kaçağı olduğunda ve kısa sürede müdahale edilmezse hem evinize zararı vardır hem de insan sağlığı üstünde olumsuz etkisi vardır. Pimaş borularında su kaçağı meydana geldiğinde çeşitli hastalıklara sebep olur.

Ayrıca gider borularında yaşayan haşereler evin içine girebilir. Pimaş borularında su kaçağı meydana gelmesinin sebebi, gider borusunun çatlamasından kaynaklanır. Gider borusundaki çatlaktan, lağım borularında yaşayan böceklerde geçerek eve girebilmektedir.

Kameralı Su Kaçağı Tespiti Nasıl Yapılır?

Kameralı su kaçağı tespiti pimaş borularındaki su kaçaklarını tespit etmede kullanılan bir yöntemdir. Pimaş borularındaki su kaçakları, pimaş borusunun çatlamasından ya da gider borularının ek yerlerindeki contada sorun olmasından dolayı meydana gelmektedir. Bunların dışında, çok sık lavabo açıcı kullanılması da pimaş borularında su kaçağı sorunu yaşanmasına sebep olur.

Pimaş boruları, taşınırken ya da inşaatta dış etkenlere maruz kalırken çatlayabilmektedir. Çatlak, kılcal boyutta olursa gider borusunu döşeyen usta borudaki çatlağı fark edemez ve kullanır. İlerleyen zamanlarda bu çatlakta su kaçağı meydana gelir.

Gider borularının ek yerlerinde bulunan conta, montaj sırasında kayarak yerinden çıkabilir. Dikkatlerden kaçak bu durum, su kaçağı sorununa sebep olur. Lavabo açıcı ve tuz ruhu gibi tahrip etkisi fazla olan kimyasallar da contalara zarar verir.

Lavabo açıcıların kullanılması pimaş borularını eritmeye sebep olabilir. Lavabo açıcılar su ile reaksiyona girerek yüksek ısı açığa çıkarır. Bu ısı, plastik olan boruları eritebilmektedir.

Kameralı görüntüleme cihazı ile kameralı su kaçağı tespiti yapılırken gider borusunun içi incelenir. Kameralı görüntüleme cihazının kamerası pimaş borusunun içine sürülür ve görüntüler ekranda incelenir. Kameralı su kaçağı tespiti yapılırken aynı zamanda pimaş borusunun içinde başka sorun olup olmadığı da tespit edilebilir.

Su Kaçağı Tespitinde Kullanılan Diğer Cihazlar

Kameralı görüntüleme cihazı ile yapılan görüntülü su kaçağı tespiti çalışmasının yanı sıra dinleme yöntemi ile de su kaçak tespiti yapılmaktadır.

Dinleme yöntemi ile yapılan su kaçağı tespiti akustik dinleme cihazı ile gerçekleştirilir. Akustik dinleme cihazı çok hassas bir cihaz olup, su kaçağının çıkardığı sesi takip etmemize yardımcı olur.

Akustik dinleme cihazı, temiz su tesisatındaki su kaçaklarında kullanılan bir cihazdır. Temiz su tesisatındaki suyun basıncı yüksek olmasından dolayı akustik dinleme cihazı çok etkili olmaktadır.

Akustik dinleme cihazının kullanılmadan önce su tesisatındaki basınç kontrol edilir. Basınçta düşme oluyorsa, akustik dinleme cihazı ile bilgisayarlı su kaçağı tespiti yapılır. Manometre ile suyun basıncı kontrol edilirken, suyun basınç seviyesi de kontrol edilir. Suyun basıncı çok düşük olursa, dinleme cihazı ile su kaçağını tespit etmek uğraştırır. Bu durumda, ekiplerimiz suyun basıncını yükselterek akustik dinleme cihazı ile su kaçağının sesinin duyulmasını sağlar.

Bilgisayarlı su kaçağı tespiti dışında termal kamera ile de su kaçağı tespiti yapılır. Termal kamera sıcak su borularında oluşan su kaçaklarını tespit etmede etkilidir. Sıcak su boruları veya kalorifer boruları termal kamera ile duvarın içindeyken bile görülebilmektedir.

Kameralı su kaçağı tespiti hem pratik hem de ekonomik bir çalışmadır. Evinizde ya da iş yerinizde günler süren çalışmalar olmamaktadır. Aksine çoğu kameralı su kaçağı tespiti çalışması bir saati geçmez. Ayrıca tespit çalışması sırasında hiçbir yer kırılmaz, tadilat ortamı meydana gelmez.

Firmamız, İstanbul’un tüm ilçelerine fiyat farkı almadan hizmet vermektedir. Türkiye’nin en büyük ve köklü kameralı su kaçağı tespiti firması olan Teknotesisat, 20 servis aracı ile hizmet vermektedir.

Soru veya görüş bildirin E-posta adresiniz görünmeyecek