Asansör Boşluğuna Su Birikmesi

Asansör boşluğuna su birikmesi, hayatımızı olumsuz etkileyen sorunlardan biridir. Asansör boşluğuna dolan su nedeniyle asansörler arızalanır ve fazladan maliyete sebep olur. Özel cihazlar kullanılarak asansör boşluğundan çıkan suyun kaynağı tespit edilerek asansör boşluğuna su birikmesine kalıcı çözümler üretilebilmektedir.

Asansör Boşluğuna Neden Su Dolar?

Asansör boşluğuna neden su dolar? Sorusunun birkaç farklı cevabı bulunmaktadır. Her zaman aynı sebepten dolayı asansör kuyusuna su doluyor diyemeyiz.

Öncelikle denize yakın olan binalarda asansör boşluğuna dolan su, deniz suyu olabilmektedir. Bu durumun sebebi, bina yapılmadan önce zemin etüdünün yapılmamasından kaynaklanır. Zemin etüdü yapılan binalarda, suyun bina temeline etki edeceği hesaplanır ve önceden önlemler alınır. Ancak zemin etüdü yapılmayan binalarda, asansör boşluğuna su birikmesinin yanı sıra binanın temelini de suyun etkilemesi gibi sorunlar söz konusudur.

Asansör boşluğuna su birikmesinin bir diğer nedeni ise yer altından geçen kaynak sudan kaynaklanabilmesidir. Yine zemin etüdü yapılmayan binalarda karşımıza çıkan bir sorundur.

Asansör kuyusuna su dolması bazen de atık su borularının zarar görmesinden kaynaklanabilmektedir. Zarar gören atık su boruları, asansör boşluğunda su olan binaya ait olabileceği gibi komşu binalara da ait olabilir.

Asansör boşluğuna su doluyorsa, bu su asansörün arıza yapmasına sebep olabileceği gibi binaya da ciddi zarar vermektedir. Asansör boşluğundaki su, binanın temelinde bulunan betonların çürümesine sebep olur. Uzun vade suya maruz kalan beton, suyu emer ve betondaki demirlerin de zarar görmesine sebep olur.

Asansör Boşluğunda Su Birikmesi

Asansör boşluğunda su birikmesi, drenaj çalışması yapılan yerlerde daha az meydana gelir. Bir binada drenaj çalışması yapılması çok önemlidir. Çünkü drenaj çalışması sayesinde, bina çevresindeki yağmur suyu, deniz suyu veya yer altı kaynak suyunun binaya etki etmesi önlenmiş olur.

Drenaj çalışması ile bina çevresine kanallar açılarak fazla suyun kanala dolması sağlanır. Kanallara dolan suyun birikmesini sağlamak için de drenaj kuyuları yapılır. Yapılan hesaplamalara göre kuyu sayısında farklılık olabilir. Drenaj çalışması yapılarak, asansör boşluğuna akan suyu engellemek mümkün olabilmektedir.

Asansör Boşluğuna Akan Suyu Nasıl Engellenir?

Yukarıda bahsettiğimiz drenaj çalışması yapılarak asansör boşluğuna akan su engellenebilir. Ancak yapılan drenaj çalışmasına rağmen yine de asansör boşluğuna su akıyor olabilir. Bu durum bina temelinin altında bulunan kaynak suyundan kaynaklanıyor olabilir. Ya da atık su borularından kaynaklanıyor olabilir.

Asansör çukuruna dolan sudan lağım kokusu geliyorsa, lağım suyundan kaynaklandığı kesinlik kazanır. Ancak koku gelmezse, kaynak suyunda kaynaklanıyor diyebiliriz.

Kaynak suyun asansör boşluğuna dolmasını engellemek için asansör boşluğu su yalıtımı yapılmalıdır. Asansör boşluğunun zeminini ve belli bir yüksekliğe kadar olan kısmını kaplayan yalıtım malzemesi sayesinde asansör boşluğuna su birikmesini engellemek mümkündür. Ancak yapılacak olan yalıtım, kaliteli malzemeden olmalıdır. Aksi durumda, yalıtımın bir faydası olmayacaktır.

Asansör boşluğuna su yalıtımı yapılması hem asansör boşluğuna su birikmesini önler hem de binanın temelinin sudan zarar görmesi engellenebilir.

Peki, yalıtım yapılmadan önce asansör boşluğundaki su nasıl tahliye edilir? Asansör boşluğundaki suyu tahliye etmek için pompa kullanılmaktadır. Pompa sayesinde asansör boşluğundaki su başka bir yere aktarılabilir.

Asansör boşluğundan su çıkıyorsa suyu engellemek için asansör boşluğunun zeminine suyun dolmasını sağlamak için bir kuyu yapılabilir. Bunun için karot makinesi kullanılır. Karot makinesi ile beton kesilir ve kuyu hazırlanır. Asansör boşluğuna dolan su bu kuyuya akarak asansörün zarar görmesi engellenir.

Kuyu yapıldıktan sonra, kuyu dolunca suyu tahliye eden otomatik pompa yerleştirilir. Kuyudaki su bir depoya aktarılarak, bahçe sulama gibi alanlarda kullanılabilir.

Asansör çukuruna su dolması gider borularından kaynaklanıyorsa, sorunlu olan gider borusunun tespit edilip onarılması gerekir. Firmamız, özel cihazlar yardımı ile sorunlu olan gider borularını noktasal olarak tespit ederek sorunu kesin olarak çözmektedir.

Firmamız, kameralı görüntüleme cihazı kullanarak pimaş borusunun içini ayrıntılı olarak inceler. Pimaş borusunda çatlak veya kırık olup olmadığı ve borunun tam olarak neresinde olduğu tespit edilir. Ayrıca sorunlu olan gider borusunun komşu binaya mı yoksa sorunlu olan binaya mı ait olduğu da tespit edilmiş olur.

Asansör boşluğuna su birikmesinin bir diğer nedeni ise lağım kuyusunun bakımının yapılmamasıdır. Lağım kuyularının bakımı düzenli olarak yapılmalıdır. Ancak birçok site veya bina yönetimi bu bakımları yapmamaktadırlar. Lağım kuyularının bakımı yapılmazsa eğer, kuyunun içi atıkla dolmaktadır. Kuyu dolduğu için de binadaki atık sular kuyuya akamaz ve geri tepmeye başlar.

Firmamız, lağım kuyusu bakımlarını gerçekleştirmektedir. Ekiplerimiz kuyudaki atıkların tamamını temizleyerek yıkama işlemi yapmaktadırlar. Bazı binalarda lağım kuyusunun yeri bilinmemektedir. Bu gibi sorunlarda detektör cihazı ile lağım kuyusunun yeri tespit edilir.

Ekiplerimiz, kanal açma makinesinin ucuna sonda verici adı verilen bir cihaz takarak gider borusunun içine gönderir. Sonda verici gider borusunun içinde ilerlerken toprak üstünde detektör ile sonda vericinin sinyalleri takip edilir. Bu sayede yeri bilinmeyen logar kuyusunun yeri tespit edilmiş olur.

Asansör boşluğuna su birikmesini engellemek için veya neden olduğunu tespit etmek için firmamız ile iletişime geçebilirsiniz. Firmamız 35 servis aracı ile Türkiye’nin en geniş servis ağına sahip tesisat firmasıdır. Servis kaydı oluşturduğunuz zaman ekiplerimiz bir saat içinde adresinize gelerek çalışmalara başlamaktadırlar.

Soru ve görüşler (1)

Asansör Boşluğuna Su Birikmesi hakkında görüşler ve sorular
  • ZONGULDAK TOKİ EVLERİNDE OTURUYORUM. OTURDUĞUM BİNANIN ASANSÖR BOŞLUĞUNA SU DOLMAKTADIR. SİZE ÖNCELİKLE İKİ SORU SORMAK İSTİYORUM:
    1-ASANSÖR BOŞLUĞUNA DOLAN KAYNAK SU BİNANIN TEMELİNİ ETKİLEYEREK BİNANIN YIKILMASINA SEBEP OLABİLİR Mİ?
    2-ASANSÖR BOŞLUĞUNDA SUYU BOŞLATMANIZ VE AKABİNDE SORUNU TRSPİT EDEREK KALICI ÇÖZÜM BULMANIZ ORTALAMA NE KADAR FİYATA MÂL OLUR?
    ŞİMDİDEN CEVAPLARINIZ VE İLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDER, ÇALIŞMALARINIZDA KOLAYLIKLAR DİLERİM.

    Yanıtla -
  • Soru veya görüş bildirin E-posta adresiniz görünmeyecek