Yerden Isıtma Havası Nasıl Alınır?

Yerden ısıtma havası nasıl alınır? Sık sorulan sorulardan biridir. Yerden ısıtma sistemlerinde petek olmadığı için havasının nasıl alınacağı çoğu kişi tarafından bilinmez. Oysa yerden ısıtma havası almak sanıldığı kadar zor değildir.

Yerden Isıtma Sistemleri

Yerden ısıtma sistemleri mekânın zeminine döşenen borular yardımı ile ortamın ısınmasını amaçlayan konforlu ısıtma sistemlerinden biridir. Zeminden ısıtma sistemlerinde radyatör(petek) bulunmaz. Mekânın zeminine döşenen borular, radyatör görevini üstlenmektedir.

Alttan ısıtma sistemleri yapılmaya karar verilmeden önce detaylı bir araştırma yapılmalıdır. Avantajları ve dezavantajları belirlendikten sonra karar verilmelidir. Ayrıca alttan ısıtma sistemini yapacak firma iyi araştırılmalıdır, zira yapılan ufak hesap hataları bile sistemin verimini büyük ölçüde etkilemektedir.

Yerden Isıtma Sistemi Problemleri

Yerden ısıtma sistemlerinde problemler malzeme ve işçilik kaynaklı olabileceği gibi kullanım sonucu meydana gelen problemlerde olabilmektedir. Her iki durumda da sistemin işleyişi sekteye uğrar veya verim sıkıntısı yaşanır.

İşçilik ve malzeme kaynaklı problemler; alttan ısıtma sistemini yapan firmalar tarafından kaynaklanan problemlerdir. Yerden ısıtma sistemi yapılırken, hesaplamalara dikkat edilmelidir. Hesaplamalar sonucunda gerekli olan kombi, boru uzunluğu veya boru türü mutlaka uygulanmalıdır. Aksi durumda, ilerde ısı veriminde ciddi sorunlar yaşanmaktadır.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer hususta, mutlaka zeminin döşemesine göre boru kullanılmasıdır. Çünkü zemin döşemelerinin türlerinin ısı iletim değerleri farklıdır. Yerden ısıtma sistemini yapan firmaların çoğu bu durumu dikkate alırlar ancak dikkat etmeyen firmalarda bulunmaktadır.

Zeminden ısıtma sistemlerinde tıkanıklık olayı sık karşılan bir durumdur. Alttan ısıtma sistemlerinde meydana gelen tıkanıkların büyük bir bölümü bakterilerden kaynaklansa da, kireçlenme sonucu meydana gelen tıkanıklıklarda bulunmaktadır.

Bu sistemlerden, suyun sıcaklığı 50 °C dereceyi geçmemektedir. 50 °C de, su içinde bakteri oluşumu için ideal bir ortam meydana getirmektedir. Bakteriler, boru içinde zamanla koloni meydana getirirler ve boru içinde tıkanıklığa sebep olurlar. Yerden ısıtma temizliği yapıldığı sırada bakteri kolonileri, çamur veya balçık gibi görünmektedir.

Yerden ısıtma sisteminde bazı bölgelerin ısınmaması, bir veya birkaç odanın ısınmaması boru içinde tıkanıklık olabileceği anlamına gelmektedir. Bu durumlarda mutlaka yerden ısıtma temizliği yaptırmanız gerekir.

Yerden Isıtma Sistemi Kolektör Ayarı Nasıl Yapılır?

Yerden ısıtma sistemi kolektör ayarı nasıl yapılabileceğine dair çok sorular gelmektedir. Yerden ısıtma sistemi kolektör ayarı yapılmasını gerektiren durumlardan biri reglaj ayarıdır.

Reglaj ayarı; ortamın tüm odalarının eşit şekilde ısınmasını amaçlamaktadır. Kolektör üstünde birçok vana olduğu dikkatinizi çekmiştir. Kırmızı vanalar sıcak suyu temsil ederken mavi vanalar soğuk suyu temsil etmektedir. Her odanın birer adet kırmızı ve mavi vanası bulunmaktadır.

Reglaj ayarı kırmızı vanalardan yapılacaksa, mavi vanalar sonuna kadar açık kalmalıdır. Mavi vanalardan reglaj ayarı yapılacaksa, kırmızı vanaların tamamen açık olması gerekmektedir. Reglaj ayarında, kombiye en yakın olan odanın vanası en kısık seviyede olmalıdır. İkinci sırada bulunan odanın vanası, ilk odanın vanasına göre biraz daha fazla açılır. Bu şekilde sırayla vanalar bir öncekine göre daha fazla açılarak en uzak odanın vanası sonuna kadar açılacak şekilde ayarlanır. Bu işlemi ufak ayarlarla ideal şekle getirebilirsiniz böylece bütün odalarınız eşit şekilde ısınmış olur.

Reglaj ayarlı kolektörler bulunmaktadır ve reglaj ayarı ile uğraşmak zorunda kalmazsınız.

Yerden Isıtma Havası Nasıl Alınır?

Alttan ısıtma sistemlerinin hava yapması sık yaşanılan bir durum değildir. Nadiren de olsa hava yapmaktadır. Borular içinde biriken hava her zaman kolektörde birikir.

Kolektörlerde de radyatörlerde olduğu gibi purjör vanası bulunmaktadır. Peteklerin havasını almaya benzer. Bunun için; elinizde purjör anahtarı veya düz tornavida olmalıdır. Yerden ısınma havası almaya başlamadan önce pürjör vanasının altına bir kap koyunuz. Hava alma işlemi sırasında çıkan su, parkelerde veya fayanslarda kalıcı lekelere yol açabilir.

Purjör vanası ile purjör anahtarını çok az açınız. Öyle ki, sadece hava çıkacak kadar açınız. Yerden ısıtma sisteminde hava varsa, dışarı çıkacaktır. Eğer hava yapmamışsa, pürjör vanasını gevşettiğiniz an su gelecektir. Hava yapmışsa çok kısa süreliğine hava gelir ardından su gelir. Su geldikten sonra pürjör vanasını sıkarak yerden ısıtma havasını almış olursunuz.

Yerden ısıtma sistemlerinde, zeminin kısmen ısınmadığı noktalar olduğunda hemen hava yaptığını düşünürüz. Ancak bu durum; borularda tıkanıklık olduğu işareti de olabilmektedir. Boru içinde tıkanıklık varsa ve siz yerden ısıtma sisteminin havasını almanıza rağmen sorununuz devam ediyorsa mutlaka yerden ısıtma temizliği yaptırmalısınız.

Yerden Isıtma Temizliği Nasıl Yapılır?

Firmamız yerden ısıtma temizliğinde Türkiye’nin öncü firmalarından biridir. Yaptığımız işlemleri büyük bir titizlikle gerçekleştirmekteyiz. Kullandığımız son teknoloji ürünü cihazlarla müşteri memnuniyetini ön planda tutmaktayız. Peki, yerden ısıtma temizliğini nasıl yapıyoruz?

  • Temizlik sırasında boru içindeki atıkların kombiye zarar vermesini engellemek amacıyla kolektörden kombiye giden giriş – çıkış vanaları kapatılır.
  • Her odaya giden sıcak su ve gelen soğuk su vanasının ayrı ayrı olduğunu belirtmiştik. Yerden ısıtma temizliği yapılırken, her odanın boruları tek tek temizlenmektedir.
  • Odaya giden sıcak su borusuna petek temizleme makinası bağlanır. Odadan gelen soğuk su hattı ise; en yakın gider borusuna uzatılır.
  • Petek temizleme makinesi çalıştırılarak boru içindeki çamur, tortu ve kireç temizlenir.
  • Temizliği yapan personel, borunun tamamen temizlendiğine kanaat getirince petek temizleme makinesini durdurur ve boru içine koruyucu kimyasal koyar.
  • Boru içine koyulan özel koruyucu kimyasal; boru içinde bakteri ve kireç oluşumunu yavaşlatır. Aynı zamanda borularda meydana gelen kılcal çatlakları onarır.
  • Bu işlem sırayla bütün odaların borularına uygulanır ve yerden ısıtma temizliği tamamlanmış olur.

Yerden ısıtma temizliği 2-3 yılda bir yapılması hayati öneme sahiptir. Çünkü uzun süre temizlik yapılmazsa, daha sonra yapılacak olan temizlik işlemi etkisiz kalmaktadır. Yerden ısıtma sistemi temizliği yaptırmak istiyorsanız sitemizde bulunan telefon numaralarından bize ulaşabilirsiniz. 35 servis aracı ile Türkiye’nin en geniş mobil ağına sahip firmamız, en geç 2 saat içinde adresinize ulaşmaktadır.

Soru veya görüş bildirin E-posta adresiniz görünmeyecek