Kalorifer Peteklerinin Altı Isınmıyor

Kış mevsiminde peteğin altı ısınmıyor şikâyeti ile çok sık karşılaşırız. Soğuk havada kombiyi çalıştırma ihtiyacı hissettiğimiz için, peteklerin üstü sıcak altı soğuk olduğunu bu zamanlarda fark ederiz.

Kalorifer Peteği Isınmıyor Neden Olabilir?

Bu sorunun birçok sebebi olabilir. Gelin birlikte inceleyelim.

  • Kombiniz arıza konumuna geçmiş olabilir. En sık karşılaşılan arıza durumu; kombi basıncının düşmesi ile meydana gelen arıza durumudur. Bu durumda kombi kendini kapatır.
  • Kombi filtresi tıkanmış olabilir. Kombi filtresi peteklerden gelen yabancı cisimlerin kombiye zarar vermesini engelleyen bir filtredir. Bu filtre tamamen tıkanmışsa su devir daim yapamadığından petekler ısınamaz.
  • Kombi pompanızda bir sorun meydana gelmiş olabilir. Kombi pompası, kalorifer tesisatı içindeki suyun devir daim yapmasını sağlar. Kombi pompasında meydana gelen bir arıza durumunda petekleriniz ısınmaz.
  • Kalorifer tesisatında meydana gelen bir tıkanıklıktan dolayı petekler ısınmıyor olabilir.
  • Kombiniz balkondaysa ve kombi altındaki borulara yalıtım yapılmamışsa, kombi altındaki borular donmuş olabilir.

Yukarıda tek tek saydığımız maddeler, dairenizde bulunan bütün petekler ısınmadığı zaman geçerlidir. Her bir sorun için farklı çözümler uygulamak zorundasınız.

Kombi Basıncının Düşmesi

Kombi basıncının belli bir seviyenin altına düşmesi durumunda, kombi arıza durumuna geçer ve çalışmayı durdurur.

Kombi altında bulunan su takviye musluğunu açarak kombiye su takviyesi yapmalısınız. Bar göstergesi 1,5 – 2 bar arasına geldiğinde musluğu kapatabilirsiniz. En ideal basınç seviyesi olan 1,5 – 2 bar kombinin verimli çalışması için yeterlidir.

Kombi Filtresinin Temizlenmesi

Kombi filtresi, daha öncede belirttiğimiz gibi peteklerin içindeki suyu süzmeye yarayan bir filtredir. Amacı peteklerden gelen suyun içindeki yabancı cisimlerin, kombi içine girerek kombiye zarar vermesini engellemesidir. Ancak kombi filtresi uzun süre temizlenmediği zaman, yabancı cisimler filtreyi doldurur. Böylece peteklerdeki su, devir daim olmadığı için sıcak su kombi içinde kalır peteklerdeki su da soğuk kalır. Peki, kombi filtresi nasıl temizlenir?

  • Kombi filtresinin kapağını saat yönünün tersine çevirerek açınız.
  • Kapağın altındaki filtreyi çıkarınız.
  • Kombi filtresini çeşme önünde ve bir diş fırçası yardımı ile yıkayınız.
  • Filtreyi tekrar yerine takınız.
  • Kapağı saat yönünde çevirerek sıkıca kapatınız.

Kombi filtre temizliği yapmadan önce mutlaka kombi içindeki suyu boşaltmalısınız.

Kombi Pompasında Sorun Olması

Kalorifer peteği çalışma sistemine göre; kombi pompası, eşanjör sayesinde ısınan suyu peteklere pompalar ve peteklerde dolaşan su, tekrar kombi pompası sayesinde kombiye gelir. Bazen peteklerin ısınmamasının nedeni pompanın gücünün yetmemesi veya pompada bir arıza meydana gelmesinden kaynaklanır. Bunun için kombi yetkili servisini çağırmanız gerekir. Onlar gerekli olan incelemeyi yaptıktan sonra sizi bilgilendirirler.

Kalorifer Tesisatında Meydana Gelen Tıkanıklık

Kalorifer hattındaki bir borunun tıkanması peteklerin ısınmasını engeller. Bu durum kolektör olmayan sistemler için geçerlidir. Kombiden peteklere doğru giden boru üzerinde bir tıkanıklık meydana gelebilir. Bu tıkanıklığı kendi çabalarınızla tespit etmeniz çok zordur. Çünkü peteklere giden bütün borular şap altından geçer.

Bu gibi tıkanıklıkların tespitinde firmamız termal kamera kullanmaktadır. Termal kamera ile sıcak suyun gittiği yerler net bir şekilde görünür. Böylece tespit işlemi sırasında zemine hiçbir şekilde zarar vermiyoruz. Eğer bir tıkanıklıktan şüpheleniyorsanız firmamızı arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kombi Altındaki Boruların Donması

Bu sorun özellikle kış mevsimin çok sert geçtiği yerlerde meydana gelebilir. Kombiniz balkondaysa ve hiçbir ısı yalıtımı yapılmamışsa boru içindeki suyun donması söz konusu olabilir. Bu gibi durumların yaşanmaması için kombinize ve altındaki borulara ısı yalıtımı yaptırmalısınız.

Peteklerin Yarıdan Aşağısı Neden Isınmaz?

Peteklerin yarıdan aşağısının ısınmamasının iki nedeni vardır. Petek içinde tıkanıklık olması veya petekte hava olmasıdır.

Petek içinde tıkanıklık olması

Petek içinde tıkanıklık olmasının nedeni; kombi pompası ile devir daim yapan su, zamanla peteklerin iç yüzeyini aşındırır. Zaman geçtikçe bu aşınmanın sonucu olarak petek içinde tortu birikmeye başlar. Biriken tortular belli bir seviyeye geldiği zaman, petekteki su petek içini tamamen dolaşamaz. Böylece petekler, kısmen sıcak kısmen de soğuk olur. Bu sorunun çözümü için petek temizliği yaptırmanız gerekir.

Peteklerde Hava Olması

Peteklerin üst kısmı soğuk alt kısmı sıcaksa peteklerde hava olduğu anlamına gelir. Petek içindeki hava hafif olduğu için peteğin üst kısmında birikir. Hava olan kısma su gidemediği için peteğin üst kısımları soğuk kalır. Bu durumda peteklerin havası alınması gerekir.

Kalorifer Peteğinin Havası Nasıl Alınır?

  • Peteğin giriş ve çıkış vanasının açık olması gerekir.
  • Peteğin giriş vanasının karşı tarafında pürjör vanası bulunur.
  • Purjör anahtarı ile veya düz tornavida yardımı ile purjör vanası saat yönünün tersine çevirerek açınız.
  • Burada dikkat edilmesi gereken purjör vanasını hafif gevşetmeniz yeterlidir.
  • Purjör vanasından su gelinceye kadar beklenir.
  • Su geldikten sonra purjör vanasını sıkıca kapatın.
  • Bu işlemleri havası olan bütün peteklere uygulayın

Peteklerin Temizlenmesi Nasıl Yapılır?

Peteklerin temizlenmesi, çoğu kişinin sandığı gibi petekler sökülerek yapılan bir işlem değildir. Ayrıca hiçbir tadilat veya dağınıklıkta söz konusu değildir. Gelen ekipler sadece banyonuzu kullanırlar. Petek temizleme makinesi, banyonuzda havlupana bağlanır. Kombiye giriş vanaları kapatılır. Bütün peteklerin giriş vanaları kapatılır. Sadece temizliği yapılacak olan peteğin giriş ve çıkış vanası açık bırakılır. Daha sonra makine çalıştırılarak petek temizlenir. Makine, su ve hava yardımı ile peteklere basınçlı suyu göndererek petek içindeki bütün tortuları temizler.

Bu işlem sırayla bütün peteklere uygulanır. Temizlik işlemi bittikten sonra, kalorifer tesisatına koruyucu kimyasal gönderilir. Koruyucu kimyasal sayesinde peteklerdeki aşınma minimum düzeye indirilir.

Petek temizliği hakkında daha detaylı bilgi almak için firmamızı arayabilirsiniz.

Soru ve görüşler (9)

Kalorifer Peteklerinin Altı Isınmıyor hakkında görüşler ve sorular
  • 5 sene önce

    Sifir eve taşındık evimizde 4 tane petek var diğerlerinde sorun yok ama salondaki petegin alt kısmı soğuk ne gibi bir sorun olabilir ne yapmaliyiz

    Yanıtla -
  • 5 sene önce

    Petek temizliği yaptırmak istiyorum. Bir peteğin altı ısınmıyor. Sadece tek bir peteğin temizliği yapılabilir mi?

    Yanıtla -
    1. Petek temizliği çalışmasında petek temizleme makinesi havlupana veya kolektöre bağlanır. Ardında bütün petekler tek tek temizlenir.
      Ancak tek petek temizlemenizi tavsiye etmeyiz. Çünkü ilerleyen zamanlarda diğer peteklerde de sorun yaşayabilirsiniz.

      Yanıtla -
  • 5 sene önce

    2 gün önce bir peteğin altı ısınmıyordu. Bir gün sonra bütün peteklerin altı ısınmıyor. Bu çok tuhaf bir durum değil mi ne yapabilirim

    Yanıtla -
    1. Uzun süre petek temizliği yapılmadığında, bu tür sorunların meydana gelmesi son derece doğaldır.
      Peteklerin içinde oluşan tortu ve kireç peteğin üstü sıcak altı soğuk olmasına sebep olur.
      Bu sorun tek petekte yaşanacağı gibi bütün peteklerde de yaşanabilir.

      Yanıtla -
  • 5 sene önce

    3 tane peteklerin altı ısınmıyor ne yapmalıyım. Peteklerin havasını da aldım ama faydası olmadı.

    Yanıtla -
    1. Kalorifer peteğinin yarısı ısınmıyorsa ve ısınmayan kısım peteğin altıysa peteğin havasını almanızın bir faydası olmaz.
      Peteğin üstü ısınmıyorsa havası alınarak sorun giderilebilir. Ancak peteğin altı ısınmıyorsa peteğin içinde tıkanıklık olabilir.
      Petek temizleme çalışması yapılmalıdır.

      Yanıtla -
  • 5 sene önce

    Ne zamandır mutfaktaki peteğin altı ısınmıyor. Bu normal bir durum mu. Peteği mi değiştirmem gerekiyor. Peteklerin altı neden ısınmaz acaba?

    Yanıtla -
    1. Peteğin altı ısınmıyorsa peteğin içinde tıkanıklık olabilir.
      Peteklere uzun süre bakım yapılmazsa peteklerin içinde tortu ve kireç oluşur. Bu turtu ve kireç petek içindeki kanalları tıkayarak su geçişini engeller. Bu durumda peteğin üstü sıcak altı soğuk olmasına sebep olur. Petek temizliği yaptırarak sorun giderilebilir peteği değişmenize gerek yoktur.

      Yanıtla -

    Soru veya görüş bildirin E-posta adresiniz görünmeyecek