Kalorifer Petekleri Isınmıyor

Petekler ısınmıyor! Petekler Neden Isınmaz?

Petek tesisatında meydana gelen ısınmama probleminin birçok nedeni bulunmaktadır. Panel radyatörler halk arasından petek olarak bilinmektedir. Söz konusu radyatörler kat kaloriferi sistemlerinde ve merkezi ısıtma sistemlerinde en sık olarak kullanılan radyatör çeşitleridir. Panel radyatörlerin ortada gözle görülebilen hiçbir problem olmasa dahi ısıda problem yaşıyorsanız mutlaka profesyonel bir ekipten yardım istemelisiniz.

Peteklerinizin tümü ısınmadığı takdirde mutlaka kombi ya da kombi tesisatınızda ki su basıncında bir sorun olduğunu bilmeniz gerekir.

Isınma problemi yaşanan petekler genel olarak tesisatın en son noktalarında kalan peteklerdir. Eğer söz konusu peteklerde hava yoksa bunun sebebi kombinin su sirkülâsyonunun olmasını sağlayan pompasının yakın peteklerde bulunan su sirkülesini diğer petekler kadar iyi yapmamasıdır. Pompa yakın radyatörlerde su sirkülesini 10 kez yapabilirken uzak peteklerde bu sayı 2 ya da 3 e kadar düşebilmektedir. Bu sorun ile karşılaşıldığında yapılabilecek ilk müdahale petek vanalarında reglaj ayarının yapılmasıdır.

 

Peki, Reglaj Ayarı Nedir?

Reglaj ayarı peteklerde bulunan giriş vanasının yani peteğin üstünde bulunan vananın açıklık konumunun yakından uzağa doğru olarak ayarlanmasıdır. Yani en yakında bulunan vana çok kısık, en uzakta bulunan vana ise çok açık olarak ayarlanmalıdır. Ancak, her eve ve tesisata aynı ayarlamalar uymaya bilir. Kombi kat kaloriferi sisteminde bu tarz sorunların gelen olarak tesisatta hava olmasından dolayı kaynaklandığı bilinmektedir.

Reglaj ayarı nasıl yapılır? yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Peteklerin Isınması İçin Nasıl Bir Yol İzlenir?

İlk olarak peteklerin üst kısmında bulunan gidiş vanasının ve alt kısmında bulunan dönüş vanasının açık olup olmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu olasılık çok az olarak görülse de yine de bir ihtimal teşkil ettiğinden kontrol edilmesinde yarar vardır. Bazı tesisatçı firmaların maliyeti düşürebilmek adına alt kısımda kullanılan dönüş vanasının çevirmeli olarak bilinen volanlı vanalardan takmayıp, allienli vana takmalı da peteklerde ısınmama problemi yaratabilmektedir. Allienli vanalar kısık ya da kapalı bırakıldıkları takdirde ender olarak olsa de peteklerde ısınmama problemi yaratabilmektedir. Allienli vanalar peteğin alt kısmında bulunur ve görüntüleri T parçası gibidir. Kullanıcıların birçoğu bunun vana olduğunu bilmemektedir. Bilenler ise söz konusu vanalar sadece allien anahtar ile açılabildiği için vananın kapalı mı yoksa açık mı olduğu bilememektedirler.

Petek vanalarında oluşan arızalanmalar neticesinde petekler istenilen ısıtma verimini vermeye bilir ya da hiç ısıtmaz. Vanalardan kaynaklı arızaların bazı sebepleri conta vananın gövdeye yapışması, sıkışması gibi problemler olabilmektedir.

Peteklerin üstünde hava alma sağlanması için yapılmış pürjör bulunmaktadır. Söz konusu pürjörün yapısına göre pense, kargaburun v.b. aletlerle açılarak havanın bitmesi ve suyun gelmesi sağlanana kadar petekteki havanının alınması sağlanır. Pürjörü saatin ters yönüne doğru açılmalı ve saat yönüne doğru kapatılmalıdır. Hava alma işlemini yaparken petek vanalarının açık konumda olduğundan emin olunmalıdır. Petek vanaları da pürjörlerle aynı yönde açılıp kapanmaktadır.  Hava alma işlemi gerçekleştirilirken tesisatta bulunan su basıncı mutlaka düşecektir. Kombi ve kat kaloriferi tesisatındaki su basınçlarının 0,7 bar ile 1,5 bar arasında olması gerektiğini unutmamalısınız.

Ayrıca, peteklere gelen tesisat borularında ya da ek yerlerinde tıkanıklık olması da peteklerin ısınmamasına neden olabilir.

Boru tesisatı kurulurken özellikle plastik boruların ek kaynak bölgelerinde uygunsuz şekilde kaynak yapılırsa, kaynak esnasında boru eriyeceği için çapın daralmasına ve hiç su geçişi olmamasına da neden olabilmektedir.

Tüm bu adımları uygulandıktan sonra hala bir sonuç alamadığınız takdirde boru çaplarınızda olan uygunsuzluk nedeni ile problem yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda firmamızı arayarak destek alabilirsiniz.

Soru ve görüşler (20)

Kalorifer Petekleri Isınmıyor hakkında görüşler ve sorular
  • 6 sene önce

    Petekler eski tip kombiye yakın olan petek ısınıyor diğerleri ısınmıyor bbazılarının havasını aldım ama yinede ısınmıyor teşekürler

    Yanıtla -
  • 6 sene önce

    Merhaba. Evimde en arka oda olan yatak odasının peteğinin sadece altı ısınıyor orta ve üst kısım ısınmıyor. Usta baktığında peteğin borularının ve vanalarının ters takıldığını ve tesisatın sökülerek baştan takılması gerektiğini söyledi. Balkondaki kollektör vanalarını kontrol ettiğimde bir borunun renginin köyü olduğunu ve içinden sıcak su geçmediğini farkettim. Sizce gerçek problem nedir çözümü nedir

    Yanıtla -
  • 6 sene önce

    Petek temizliği için evimize gelen sorumlu son derece özveri ile çalıştı ve her sorumuza sıkılmadan cevap verdiler. 1 saat gibi bir sürede petek temizliğini yaptılar.Teşekkürler.

    Yanıtla -
  • 6 sene önce

    Evimde bazı petekler ısınmıyordu. Bende firmanızla iletişime geçtim. Sağolsunlar her adımı açıklayarak petek temizliği yaptılar. Özellikle açıklama yaparak çalışmaları çok hoşuma gitti. Teşekkür ederim firmanıza.

    Yanıtla -
    1. Memnuniyetinizi bizimle paylaştığınız için biz de teşekkür ederiz.
      Bazı petekler ısınmıyor veya petek ısınmıyor sorununun yaşamasını beklemeden 2 yılda bir petek temizliği yapmanız peteklerin ve kombinin ömrünü uzatacaktır.

      Yanıtla -
  • 6 sene önce

    Müstakil bir evde oturuyorum ama kombiye uzak olan petek ısınmıyor. Peteğin havasını almama rağmen petek ısınmıyor. Bir petek için de petek temizliği yaptırmak istemiyorum.

    Yanıtla -
    1. Sevcan Hanım, petek temizliğini en son ne zaman yaptırdığınızı belirmemişsiniz. Ancak bir petek ısınmıyorsa diğer peteklerde yavaş yavaş sorun çıkarmaya başlayacaktır.
      Petek temizliği 2 yılda bir yapılması gereken bakım çalışmasıdır. Peteklerin sorun çıkarmasına gerek kalmadan 2 yılda bir petek temizliği yapılarak kalorifer tesisatının ömrü uzatılabilir.

      Yanıtla -
  • 6 sene önce

    Ben merkezi sistem apartmanda 9. Katta yani en üst katta oturuyorum peteklerin bazilari ısıtıyor bazıları isitmiyor havası alınmasına rağmen nedendir acaba ?

    Yanıtla -
    1. Bunun sebebi, peteklerde veya kalorifer borularında tıkanıklık olmasından kaynaklanmaktadır.
      Kalorifer borularında veya peteklerde meydana gelen tıkanıklıklar petek temizleme ile giderilebilmektedir. Petek temizliği için firmamızdan servis talep edebilirsiniz.

      Yanıtla -
  • 6 sene önce

    Peteklerin hepsini kapatıp tek tek sokup temizledim geri takıp vanaları açtım havalarınıda aldım ama bor tanesi yanıyo öbürleri yanmıyo neden olabilir

    Yanıtla -
    1. Peteklerin sökülerek temizlenmesi sağlıklı bir petek temizleme yöntemi değildir. Çünkü siz petekleri söküp içine su tutarak temizleseniz bile, peteğin iç çeperine yapışmış olan pas ve kireç tabakasını sökemezsiniz. Bunun için petek temizleme makinesi kullanılması gerekir.
      Ayrıca siz petekleri söküp temizlemeye çalıştığınızda petek içine yapışmış olan kireç ve tortuların yumuşamasına sebep olursunuz ve kombi çalıştığına bu yumuşayan kireç ve tortu tabakası boruların veya peteklerin tıkanmasına sebep olur.
      Bir diğer sebep ise; siz petekleri sökerek temizlerken sadece peteklere müdahale etmiş olursunuz oysa kalorifer boruları içinde bulunan kireç ve tortularda tıkanıklığa sebep olur ve peteklerin ısınmasını engeller. Bu sebeple petek temizliği profesyonel firmalara yaptırmanız hem iş gücü açısından hem de ekonomik olarak daha avantajlı olacaktır.

      Yanıtla -
  • 6 sene önce

    Evimde bazı petekler ısınmıyor. Oysa geçen sene bütün petekleri tek söküp banyoda yıkadım. Ancak bazı petekler ısınmıyor acaba geçen sene bu ısınmayan petekleri iyi yıkamadım mı. Ondan olabilir mi?

    Yanıtla -
    1. Petekleri tek tek sökerek banyoda yıkamanız peteklerin tamamen temizleneceği anlamına gelmiyor maalesef.
      Ayrıca petekleri banyoda yıkasanız bile içindeki yapışmış tortuları tamamen temizlenmeyebilir. Ve peteklerin içindeki koruyucu ilacıda boşalttığınız için petekleriniz daha hızlı paslanır.
      Bazı petekler ısınmıyorsa bu kalorifer borularından kaynaklı olabilir. Siz banyoda petekleri yıkadınız ama kalorifer borularında olan kireç ve tortuları temizleyemediniz. Petek temizliği makine ile yapılmalıdır. Bu sayede hep kalorifer boruları hem de petekler temizlenir. Petek yıkama çalışmasından sonra koruyucu ilaç konularak peteklerin ömrü uzatılabilir.

      Yanıtla -
  • 6 sene önce

    Merhaba 2 gündür uğraşıyorum petekler ısınmıyor. Ne yaptıysam olmadı, petekler neden ısınmaz?

    Yanıtla -
    1. Ferhat Bey, petekler ısınmıyor birçok sebebi olabilir.
      Kombi pompası yüzünden petekler ısınmıyor olabilir. Kombinin ateşlemesinde sorun olabilir. Bu da petekler ısınmıyor sorununa neden olabilir. Gaz vanası kapalı olabilir.
      Kombi ile ilgili bir sorun olduğunda kombi ekranında hata kodu belirir. Ancak kombi çalışıyor petekler ısınmıyorsa kalorifer borularında tıkanıklık olabilir.
      Bu durumda petek temizliği yaptırarak peteklerin ısınmasını sağlayabilirsiniz.

      Yanıtla -
  • 6 sene önce

    Merhaba,
    Merkezi sistemli bir sitede ikamet etmekteyim. Binamız 8 katlı olup 17 daireden oluşmaktadır. Evimde bulunan peteklerin hepsinin üst kısımları ısınırken alt kısımları ısınmamaktadır. Peteklerin havasını almayı denedim ancak kimin hava deliklerli tıkalı kiminse hava yok gibi. Bu konudaki aksiyon önerilerinizi rica ederim.

    Yanıtla -
  • 7 sene önce

    Benim dairem 14 katli aparmanin 13. Kati bazilari isinmiyo havasini almama ragmen neyapapilrm

    Yanıtla -
  • 7 sene önce

    merhaba, yeni taşındığım evimdeki salondaki petekler ısınmıyor,ama diğer petekler ısınıyor,sorun ne olabilir acaba ve bana ne kadarlık bir masraf çıkarır

    Yanıtla -
  • 8 sene önce

    Binamiz 8 daire 4 guney 4 u kuzey tarafinda bu seneye kadar problem yoktu bu sene kuzey tarafi isinmiyor problem nedir

    Yanıtla -
  • 8 sene önce

    Benim dairem 6.kat yani en üst kattır.Dairemdeki odalardan iki tanesi,hava alınmasına rağmen sürekli hava yapıyor ve hiç ısınmıyor.Petekler yeni bir seneliktir.Merkezi sistemdir. Ne yapmam gerekir.Yardımlarınızı bekliyorum.Selamlar.

    Yanıtla -
  • Soru veya görüş bildirin E-posta adresiniz görünmeyecek